Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potporne poduzetničke institucije u Belom Manastiru

"Poduzetnička klima se popravlja, raste broj onih koji žele realizirati svoju poslovnu ideju"

1/2
Foto: Gradska uprava Belog Manastira
Poduzetnički je centar lani besplatno savjetovao baranjske poduzetnike o pokretanju poduzetničkih ideja, navodi direktor Denis Čeh

Grad Beli Manastir raspisao je u utorak Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje razvoja malog poduzetništva na svom području u 2019. Riječ je o potporama za povećanje konkurentnosti, zatim za marketing i promociju poduzetnika te za sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete.

Beli Manastir BESPOVRATNA SREDSTVA Potporne poduzetničke institucije u Belom Manastiru

U gradu su dvije poduzetničke potporne institucije - Poduzetnički centar Beli Manastir i Baranjska razvojna agencija Grada Belog Manastira.

Bespovratna sredstva

U Poduzetničkom centru svi poduzetnici i obrtnici te oni koji to žele postati, a žive ili ulažu na području Belog Manastira te u općinama Kneževi Vinogradi i Čeminac, mogu dobiti kompletne informacije o mogućnostima ulaska u posao ili pomoći pri proširenju poslovanja. Surađujući s bankama, Poduzetnički centar pomaže u pripremi dokumenata za realizaciju poduzetničkih kredita, a informiraju poduzetnike i kako doći do bespovratnih sredstava.

Foto: Gradska uprava Belog Manastira

– Poduzetnička klima na području Grada Belog Manastira se popravlja. Sve više je zainteresiranih poduzetnika za korištenje bespovratnih sredstava. Raste i broj fizičkih osoba koje žele realizirati svoju poslovnu ideju. Također, Grad podupire razvoj poduzetništva, kako kroz javne pozive i natječaje, tako i skorim otvaranjem poduzetničkog inkubatora u sklopu projekta PEER centar u naselju Šećerana. Nadalje, prostor za lokalne poduzetnike početnike otvorit će se i izgradnjom skladišnih kapaciteta u Poslovnoj zoni Beli Manastir – slažu se Denis Čeh, direktor Poduzetničkog centra, i Bogdanka Ćudić Vilić, ravnateljica Baranjske razvojne agencije.

Poduzetnički je centar lani besplatno savjetovao baranjske poduzetnike o pokretanju poduzetničkih ideja, a projekt je financirala Osječko-baranjska županija. Grad je sufinancirao savjetovanje poduzetnika u visini od 60 posto, a izradu poslovnih planova u visini od 70 posto. Izrađene su lani i dvije cost benefit analize za projekte "Gradnja prostora za produženi boravak učenika" i "Kuća baranjskog kulena", vrijednosti više od 15 milijuna kuna. Napravljeno je 14 poslovnih planova za poduzetnike pri otvaranju tvrtke ili proširenju poslovanja.

Žele znati više o EU Mladi: Smatraju nas pasivnima, ali zapravo nam samo treba mali vjetar u leđa

Zaposleno 60 žena

Baranjska razvojna agencija, pak, lani je provela 40 savjetovanja, izradila 7 poslovnih planova za poljoprivrednike i poduzetnike te napisala 11 projekata za svoje klijente.

– Prošle i ove godine provodili smo projekt P3OP, sufinanciran od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, namijenjen savjetodavnoj podršci poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Odobren je i projekt "Educiraj se", koji sufinancira Ministarstvo demografije, za educiranje marginaliziranih skupina kojim se omogućuje osposobljavanje 40 dugotrajno nezaposlenih osoba – ističe ravnateljica razvojne agencije B. Ćudić Vilić.

U ime Crvenog križa Beli Manastir provode projekt "Zajedno za bolju i sretniju budućnost", vrijedan 9,7 milijuna kuna o okviru kojeg je uposleno 60 žena iz Baranje.

Zagrebačka županija Prilika za bespovratnih i do 500.000 kuna