Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Na dan rođenja akademika Vinka Žganca dodijeljena najviša priznanja i nagrade Međimurske županije

Poduzetnik i filantrop dr. sc. Antun Mikec izabran je za prvog počasnog građanina

1/2
Foto: Međimurska županija
Među nagrađenima je i Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Međimurska županija dodijelila je na svečanosti u Centru za kulturu javna priznanja zaslužnima – Povelje Međimurske županije, Nagrade Zrinski, a prvi put izabran je i počasni građanin Međimurske županije. To je dr. sc. Antun Mikec, koji je nagrađen za rezultate u znanstvenom, gospodarskom i dobrotvornom radu, koji su od osobite važnosti za Međimursku županiju i Hrvatsku. Rodom iz Cirkovljana, dr. sc. Mikec danas je uspješan poslovni čovjek koji iza sebe ima bogatu znanstvenu i poduzetničku karijeru.

ZAJEDNIČKA AKCIJA Umirovljeničke udruge od svojih će prihoda donirati najmanje 70.000 kn

– Posljednjih osam godina njegova tvrtka VMD grupa čvrsto drži svoje mjesto medu deset najuspješnijih tvrtki u svojoj grupaciji, odnosno svrstana je medu 300 najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj. Osnivač je obiteljske Zaklade Mikec, koja djeluje od 2016. godine. Zaklada je osnovana s ciljem dodjele stipendija za srednje škole i visokoškolsko obrazovanje nadarenih učenika i studenata, a dio sredstava namijenjen je za općekorisne društvene svrhe – kažu u Međimurskoj županiji.

Za tu svrhu godišnje se izdvaja 750.000 kuna, a u sklopu zaklade dodijeljeno je više od 200 stipendija. Kao filantrop pomaže i u školovanju većeg broja učenika i studenata. Pomogao je brojnim umjetnicima i Caritasu, a posebno je ponosan na uređeni mjesni trg i crkvu sv. Lovre u Cirkovljanu.

– Antun Mikec svojim djelovanjem u sklopu Zaklade Mikec vraća i pomaže zajednici koja ga je odgojila, pruža primjer svima nama i daje nam poticaj da naše Međimurje činimo boljim mjestom – rekao je župan Matija Posavec.

Završena opsežna energetska obnova novogradiške bolnice Projekt koji će donijeti uštede, ali i poboljšati kvalitetu liječenja pacijenata

Svečanost dodjele održana je 22. siječnja, simbolično, na datum rođenja akademika dr. Vinka Žganca, jednog od najistaknutijih Međimuraca u hrvatskoj povijesti. Svečanost je ujedno bila i prilika za prisjećanje na prijašnjeg dobitnika Povelje, nedavno preminulog Ivana Benea, Đure z´ Međimurja. Dobitnici Nagrade Zrinski su Ignac Šardi, Ana Vrbanec, Branimir Magdalenić, Marija Prekupec i Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, dok je Povelja Međimurske županije dodijeljena Danici Kovačić, Gordani Prebeg, Ivanu Horvatu, KUD-u Mura Mursko Središće i Obiteljskom domu za djecu Bogar iz Štrigove.