Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Karlovački gradonačelnik Damir Mandić

‘Pokrenuli smo novu, bolju budućnost grada Karlovca i taj se proces ne može zaustaviti’

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
U samo godinu dana gotovo smo u potpunosti rasprodali parcele u Poslovnoj zoni Gornje Mekušje, neprodana je još samo jedna parcela od njih ukupno deset

S prvim čovjekom Karlovca razgovaramo o izazovima i razvojnim iskoracima u gradu na četiri rijeke.

JASTREBARSKO Među predvodnicima s ugovorenih 356 milijuna kuna europskog novca

Mandat na čelu Karlovca je iza vas; ocijenite svoj rad i rad svojih suradnika, jeste li ostvarili zacrtane planove?

Kad usporedim projekte koje sam zacrtao prije četiri godine i današnju situaciju u Karlovcu, mogu reći da svi zajedno možemo biti zadovoljni postignutim.

To može na prvu zvučati kao predizborna floskula, ali kad se prisjetite da smo u te četiri godine najprije imali globalnu financijsku krizu, pa dvije velike poplave 2018. i 2019. godine, zatim godinu dana pandemije koja još traje, a onda i potres, onda mogu stvarno biti zadovoljan jer ako nešto i nismo realizirali, pokrenuli smo proces. Istodobno smo se usprkos svim tim preprekama brinuli financijski i u svakom drugom pogledu da grad i njegovi građani što bezbolnije „prežive“ sve što nas je nenadano zadesilo i na što nismo mogli utjecati. Ili da rezimiram mandat u jednoj rečenici; kada se osvrnem unatrag, onda je uistinu bilo velikih izazova, ali i hrabrih rješenja. Jer u stvarnosti smo imali puno manje od pune četiri godine mira i stabilnosti, financijski i u svakom drugom pogledu, a ipak smo učinili mnogo. Mislim da smo sve odradili iskreno i vrlo dobro. Je li moglo bolje? Uvijek može i mora bolje.

Što će vam ostati posebno upečatljivo iz tog mandata?

Za razvoj grada važni su projekti koje smo započeli, a trajat će najmanje još jedan četverogodišnji mandat. Posebno sam zadovoljan što smo se vezali za sredstva EU fondova koja su nam omogućila stvarno ambiciozne razvojne projekte: cjelovit sustav obrane od poplava, obilaznicu Turnja, državnu cesta D6, most u Donjem Pokupju, drugi kolosijek Karlovac – Hrvatski Leskovac, aglomeraciju, urbanističke planove za Luščić i ŠRC Koranu koji su bez imalo ustezanja i budućnost razvoja grada, obnovu gradskih vrelovoda, ispitivanje i korištenje naših geotermalnih potencijala, pa onda i neke zahvate poput obnove Edisona, činjenicu da će aglomeracija zahvatiti mnoga karlovačka naselja, ali i Zvijezdu. Svi ti projekti ustvari višestruko multipliciraju korist za grad i građane, jer novi kanalizacijski, vodovodni ili toplinski sustav znače i manje cijene komunalija u budućnosti, rast vrijednosti nekretnina, raste potencijal za ulaganja, razvoj turizma, gospodarstva, zeleni grad kakav svi priželjkujemo. Ustvari, mislim da nismo još ni svjesni kakve smo kotačiće pokrenuli i koliko oni mogu biti moćni za sve nas i za stvaranje grada ugodnog za život. Ulaganja od milijardu kuna u ove projekte puno su više od toga, to su ulaganja u novu i bolju budućnost grada i to više nitko ne može zaustaviti.

IVANIĆ-GRAD STIPENDIRA 30 UČENIKA I STUDENATA Za stipendije ove godine izdvojeno 225.000 kuna

Kako je pandemijska godina utjecala na grad?

Sustavno analiziramo situaciju i od početka provodimo mjere pomoći različitim grupama građana, ovisno o tome koliko su u nekom trenutku ugroženi, a onda te mjere i prilagođavamo. Zaustavili smo prošle godine mnoge manje projekte zbog tog financijskog iskoraka u drugom smjeru, koji je bio nužan.

Mislim da smo to učinili među prvim gradovima u Hrvatskoj i svojim iskustvom pomagali i drugima, ali najvažnije je da smo uspjeli prebroditi najteža razdoblja i ne izgubiti radna mjesta. Posebno smo nastojali pomoći malim poduzetnicima, obrtnicima i ugostiteljima.

Uzimajući u obzir da je najviše štete pretrpio turizam, hotelske kapacitete oslobodili smo plaćanja komunalne naknade, a ugostitelje zakupa javnih površina i gradskih prostora. Subvencioniramo plaćanje privatnih zakupa kako bismo olakšali onima koji nisu u gradskim prostorima. Potpore koje Grad daje za razvoj poduzetništva i poljoprivrede posebno su bile važne u ovom vremenu pandemije. Cijela ta specifična situacija još traje i svakog dana joj se prilagođavamo. S druge strane, shvatili smo to kao poseban izazov i nudili naše potencijale tamo gdje ima interesa i novca; u samo godinu dana gotovo smo u potpunosti rasprodali parcele u Poslovnoj zoni Gornje Mekušje, neprodana je još samo jedna od deset parcela. Dakle, s jedne strane smo pomagali i spašavali postojeća radna mjesta, a istodobno intenzivno tražili nove mogućnosti i potencijale i time najavili otvaranje novih radnih mjesta. To i stabilan proračun omogućilo nam je da donesemo odluku o smanjenju prireza s 12 na 9 posto.

Manifestacije i događanja najviše su trpjeli u koronakrizi; što će biti ove godine?

Tijekom cijele prošle godine bezbroj sam puta izrekao i napisao #životnesmijestati, pa smo imali Zvjezdano ljeto i Advent u smanjenom obimu. Dani piva nažalost nisu se održali, ali ove godine krenuli smo punom parom u organizaciju, pa čak i pokrenuli novu manifestaciju Proljeće u Karlovcu koju su moji sugrađani odlično prihvatili i to mi je posebno drago. Ulažući u manifestacije poput Adventa, Dana piva, Zvjezdanog ljeta, Proljeća u Karlovcu, Susreta s rijekom, htio sam da pokažemo svu našu kreativnost i raskoš Karlovca. Ponosan sam što smo u tome uspjeli.

Aglomeracija Ivanić-Grad Do kraja 2023. novih 7000 priključaka na javnu odvodnju

Koliko Karlovac ima potencijala postati održivi, zeleni, pametni grad?

Mi smo u te procese već dobrano zakoračili. To je budućnost koja je već tu i u to sam uložio dosta svog političkog kapitala pokretanjem projekta iskorištavanja geotermalnog potencijala koji se može preliti ne samo na grijanje, već i poljoprivredu, turizam... To je jako skup projekt, bez državne potpore gradske financije ne mogu ga samostalno iznijeti. Na ruku nam idu i europske zelene politike, a nismo zatvoreni ni za privatne ulagače. Strategiju Pametnog grada provodimo već nekoliko godina i nadograđujemo je u praksi nizom manjih rješenja. Sve ide svojim tijekom, to je proces koji i građani moraju prihvatiti i naučiti. Zajedno smo u tome.

Tražite od birača novi mandat gradonačelnika Karlovca. Zbog čega mislite da ste najbolji kandidat?

Poštujem sve kandidate i vjerujem u njihove iskrene i dobre namjere za naš grad. Naravno da se ne možemo složiti o nekim temama, ali nadam se da nam je interes sličan, a namjere iskrene.

Razlika između mene i njih za početak je u popriličnom iskustvu koje sam stekao u ove četiri godine i zbog svih prilika i neprilika. Dobio sam detaljan uvid u mnogo toga, a možda ne bih da su vremena bila „normalna“, od gospodarstva do kulture, sporta i turizma, obrazovanja i socijalnih politika, komunalne problematike i društvenog razvoja, ali i toga da se jednako brinemo o problemima u centru grada kao i onima koji tište recimo stanovnike Ladvenjaka. Na kraju dana svi smo mi ravnopravni građani Karlovca, a ja sam samo prvi među jednakima te preuzimam golemu odgovornost za razvoj grada. Kandidirao sam se opet jer se veselim izazovima koji slijede. Kao što sam rekao, pred nama su goleme mogućnosti te uz “dobar vjetar u leđa” i mirna vremena možemo daleko stići. Zato želim još jedan mandat, bolje rečeno želim dobiti povjerenje građana i nastaviti gdje sam stao, nadam se samo na trenutak. Volio bih da su građani uistinu ponosni na svoj Karlovac i da mogu svojim prijateljima, rodbini ili poznanicima u drugim gradovima i zemljama sa zadovoljstvom poslati sliku i poruku o svom gradu ili još bolje, pozvati ih da dođu i dožive Karlovac.