Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanić grad
Aglomeracija Ivanić-Grad

Do kraja 2023. novih 7000 priključaka na javnu odvodnju

Foto: Ivanić-Grad
Aglomeracija Ivanić-Grad donosi 71 kilometar novog sustava odvodnje

Prilikom prošlogodišnje proslave Dana Grada, u Poduzetničkom inkubatoru održana su predstavljanja brojnih aktualnih projekata, među ostalim i onih iz područja vodnokomunalnog gospodarenja. Tom su prilikom ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ivanić-Grad“ vrijednog 357,8 milijuna kuna potpisali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode te Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o., kao korisnik projekta.

Rješavanje starih problema Obnova Lovačkog doma u Gunji preduvjet je za planove razvoja lovnog turizma

Sanacija 54 kilometra

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 286,3 milijuna kuna. Pritom bespovratna EU sredstva čine 66 posto, odnosno 188,7 milijuna kuna, dok se preostalih 97,5 milijuna sufinancira iz nacionalnih sredstava.

– Ovim projektom, koji se provodi do 2023. godine na području Aglomeracije Ivanić-Grad izgradit će se 71 kilometar novog i sanirati 5,4 kilometra postojećeg sustava javne odvodnje. Uz to, izgradit će se tri kišna preljeva, četiri retencijska bazena, 19 crpnih stanica te 1769 priprema za ključne priključke – ističe gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Područje Aglomeracije Ivanić-Grad obuhvaća Grad Ivanić-Grad (naselja Ivanić-Grad, Caginec, Deanovec, Derežani, Donji Šarampov, Graberje Ivaničko, Jalševec Breški, Lepšić, Opatinec, Posavski Bregi, Prkos Ivanićki, Šumećani, Tarno, Greda Breška, Šemovec Breški, Trebovec, Zaklepica i Zelina Breška) i dio Općine Kloštar Ivanić.

Dugogodišnji problemi

Realizacijom projekta razvoja vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Ivanić-Grad priključenost na mrežu javne odvodnje s 55 posto povećati na 95 posto za područje Grada Ivanić-Grada i okolna naselja, odnosno za oko 7000 priključaka.

PROJEKT GRADA ĐAKOVA "SVI ZAJEDNO 2" Posao za 53 žene i skrb za 318 starijih i nemoćnih

– Na ovaj će se način do kraja 2023. dugoročno riješiti problemi s kojima se stanovnici ovih naselja suočavaju godinama. Na ovaj način će se zaokružiti višegodišnji napori da se priključenost na mrežu vodoopskrbe i odvodnje poveća na najveću moguću mjeru – napominje gradonačelnik Ivanić-Grada.

Za projekte vodnog gospodarstva na području Ivanić-Grada u razdoblju od 2016. godine pa do danas uloženo je oko 42 milijuna kuna nacionalnih sredstava, od čega 800.000 kuna u projekte vodoopskrbe, 4,5 milijuna kuna u projekte odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, te 36,5 milijuna kuna u projekte zaštite od štetnog djelovanja voda