Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Vrijednost gradnje 6 zgrada sa 114 stanova u Capraškoj ulici je 17,5 milijuna eura

Polaganjem kamena temeljca počela gradnja zgrada u Sisku i županiji

KAMEN TEMELJAC položen u Capraškoj ulici u Sisku obilježio je početak radova na izgradnji prvih šest od ukupno 20 višestambenih zgrada
1/2
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Ukupna investicija izgradnje 36 zgrada na području Sisačko-moslavačke županije iznosi 100 milijuna eura, a u Sisku će za otprilike 2 godine biti 380 novih stanova

Polaganjem kamena temeljca u Capraškoj ulici u Sisku obilježen je početak radova izgradnje prvih šest od ukupno 20 višestambenih zgrada koje će se graditi na području grada Siska.

Temelj demografske obnove

Uz župana Ivana Celjaka kamen temeljac položili su potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, državni tajnik Domagoj Orlić te direktor APN-a Dragan Hristov.

– Razmatrali smo ovdje izgraditi Dom za starije osobe Sisak. Međutim, pronašli smo bolju lokaciju u dvorištu ambulante Doma zdravlja SMŽ-a u Capragu u blizini ljekarne i ambulante. Kada je dužnost ministra preuzeo Branko Bačić, razgovarali smo s njim kako razvijati našu županiju. Njegov najbliži suradnik postao je naš Siščanin Domagoj Orlić, a ubrzo je donesen i novi Zakon o obnovi, kojim je omogućena izgradnja višestambenih zgrada i na području grada Siska – rekao je župan Ivan Celjak.

Vrijednost investicije izgradnje 6 zgrada sa 114 stanova u Capraškoj ulici iznosi 17,5 milijuna eura s PDV-om. Ove zgrade su, kako je naglasio župan, temelj demografske obnove naše županije.

Foto: SMŽ

– Ovo je prvih 6 od ukupno 20 zgrada s po 19 stanova koje će se graditi u Sisku, što znači da ćemo u Sisku za otprilike dvije godine imati čak 380 novih stanova. Na području cijele Sisačko-moslavačke županije bit će izgrađeno 36 novih zgrada. Ponajprije, one će služiti našim sugrađanima koji su izgubili svoje domove u potresu, a nakon što prestane takva potreba, ovim stanovima ćemo raspolagati putem programa stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Ovi stanovi koristit će se i kao kadrovski. Posebno bih istaknuo lokaciju u Vinogradskoj ulici, iznad zgrade nove interne, gdje očekujemo da će te stanove u budućnosti koristiti naši liječnici – rekao je župan.

I potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić također je istaknuo kako izgradnju višestambenih zgrada, do donošenja novog Zakona o obnovi, nije bilo moguće realizirati na području grada Siska. Iako je i Sisak, kako je rekao Bačić, jednako stradao u potresu kao Petrinja, Glina i ostatak Banovine.

Izmjene zakona

– Stoga smo na poticaj i inicijativu župana Celjaka novim Zakonom o obnovi predvidjeli mogućnost izgradnje ovakvih zgrada i izvan područja posebne državne skrbi. U svega 7 do 8 mjeseci od ideje danas polažemo kamen temeljac za prvih šest zgrada. Trebalo je prostor očistiti, ishoditi dokumentaciju i provesti javnu nabavu. Ukupna investicija izgradnje 36 zgrada na području cijele županije iznosi 100 milijuna eura. Stvaramo uvjete za demografsku revitalizaciju. Uvjeren sam da pružamo mogućnost mladim ljudima za kvalitetan život – rekao je ministar Bačić.

Količina geotermalne energije gotovo je neiscrpna, a koristiti se može u rehabilitacijske svrhe u toplicama, za grijanje prostora i za proizvodnju električne energije Nova tehnička studija pokazala velike mogućnosti Istražuje se geotermalni potencijal Samobora i okolice Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović potpisali su ugovor Sklopili ugovor Županija će pomoći projekte Hrvatskog nacionalnog vijeća USPJEH mladog osječkog boksača velik je uspjeh i za Osijek Gradonačelnik Radić nagradio boksača Luku Pratljačića Grad Osijek za sport izdvaja rekordnih šest milijuna eura