Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Poljoprivrednicima potpore vrijedne 970 tisuća eura

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Javni pozivi otvoreni su do 15. studenoga ili do utroška sredstava, a maksimalni iznos potpore kreće se do 15.000 eura za konvencionalne i do 20.000 eura za ekološke proizvođače

Zagrebačka županija raspisala je javne pozive za dodjelu bespovratnih potpora male vrijednosti poljoprivrednicima i ekološkim poljoprivrednicima ukupne vrijednosti gotovo 970 tisuća eura.

Ugradnja elektrana

Javni pozivi otvoreni su do 15. studenoga ili do utroška sredstava, a maksimalni iznos potpore kreće se do 15.000 eura za konvencionalne i do 20.000 eura za ekološke proizvođače.

Naime, od spomenutih oko 970 tisuća eura potpora za poljoprivrednike, 477.802 eura osigurano je za potpore male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu, 252.173 eura za ekološku poljoprivredu i ruralni razvoj, 106.178 eura izdvojeno je za nabavu i ugradnju sunčanih elektrana na poljoprivrednim gospodarstvima, a 132.723 eura je na raspolaganju za nabavu poljoprivrednog materijala za sjetvu i sadnju, kao i kreditiranje nabave poljoprivrednog repromaterijala.

Zamjenik župana Damir Tomljenović obišao je dvoje prošlogodišnjih korisnika županijskih potpora – OPG Franje Žnidarića iz Hrastine u općini Marija Gorica i Lužnicu – Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor u Zaprešiću. Tomljanović je kazao da je županija lani, potaknuta globalnim porastom cijena energije i osluškujući potrebe svojih poljoprivrednika, krenula s potporama za ugradnju sunčanih elektrana na poljoprivrednim gospodarstvima.

– Prošle godine smo počeli, a nastavljamo i ove, s potporama sjetvi i sadnji. Osim što subvencioniramo nabavu poljoprivrednog repromaterijala, subvencioniramo i kamate za njegovu nabavu – istaknuo je Tomljenović pozvavši poljoprivrednike da se jave na natječaje.

– Osim ovih 970 tisuća eura za javne pozive za poljoprivrednike, Zagrebačka županija osigurala je više od milijun eura za ruralni razvoj, odnosno za poboljšanje uvjeta života na ruralnim prostorima jer smatramo da mladi ljudi, kao što je Franjo Žnidarić s obitelji, trebaju imati iste uvjete života kao i ljudi u urbanim prostorima – poručio je Tomljenović.

Franjo Žnidarić, mladi uspješni vinar zaprešićkog kraja, u više je navrata dobio bespovratne potpore Županije:

– Pomoć Županije mi je dodatna potpora da ostanem ovdje, da se nastavim ovime baviti i da možemo napredovati i modernizirati podrume, mehanizaciju i slično – rekao je Žnidarić.

Pomoć županije

Među korisnicima županijskih potpora je i Lužnica – Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor.

– Od 2000. kada je oformljen proizvodni dio – poljoprivredno gospodarstvo koje proizvodi domaću hranu – oslanjale smo se na pomoć županije – rekla je sestra Miroslava Bradica, vrhovna glavarica Družbe sestara milosrdnica. 

U organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije Otvoren fotografski nagradni natječaj “Photo Zagreb County” Iz županijskog proračuna 55.000 eura Županija pomaže udrugama i organizacijama za zaštitu prirode ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Zagrebačka županija daje milijun eura za potpore