Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Poljoprivrednicima uručene potpore ruralnog razvoja

Marija Vučković
1/3
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Naglasak je na mladim poljoprivrednicima, u SDŽ-u njihov se broj udvostručio u 6 godina

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručili su u zgradi Splitsko-dalmatinske županije 14 ugovora iz programa ruralnoga razvoja za korisnike iz četiri dalmatinske županije.

Mladih je 1020

– Naglasak je na mladim poljoprivrednicima, na koje je svoj naglasak stavila i Europska unija. Mi smo ih prije šest godina u našoj županiji imali 519, a danas ih je 1020. Zadovoljni smo, ali trebamo još energije, rada i poticaja mladim poljoprivrednicima da se uključe u poljoprivredu i da formiraju svoje OPG-ove – izjavio je župan Blaženko Boban.

Ministrica Vučković rekla je da ministarstvo kojemu je na čelu kontinuirano obrađuje sve pristigle zahtjeve te uručuje i dostavlja ugovore. Povremeno se, ističe ona, organizira i javno uručivanje kako bi se prokomentirale zajedničke teme s poljoprivrednicima.

– Za područje Splitsko-dalmatinske županije ugovoreni su projekti u vrijednosti nešto većoj od 110 milijuna eura. Do danas je isplaćeno gotovo 95 milijuna eura. Sve to potvrđuje činjenicu da se investicije realiziraju neometano unatoč nepredvidivim krizama i određenim otežavajućim okolnostima – izjavila je ministrica koja je također naglasila velik broj potpora mladim poljoprivrednicima te razvoj malih gospodarstava i pokretanje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu.

Ugovor je, među ostalima, uručen i Anti Petroviću, čiji se obrt bavi uzgojem peradi i proizvodnjom jaja.

– Dobili smo sredstva za mjeru koja se odnosi na obnovljive izvore energije. Preživjeli smo sve ove teškoće i nedaće poput energetske krize. Ova će nam mjera dobro doći za daljnji nastavak proizvodnje – rekao je Petrović, koji je obiteljski obrt naslijedio od svoga oca.

Sadnice, strojevi, bušotine...

Nakon uručenja ugovora župan Blaženko Boban i ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišli su u Kaštelima OPG Kuzmanić, koji se bavi proizvodnjom vina. Tom prilikom župan je istaknuo kako ga posebno veseli što su tamošnje sadnice vinove loze zasađene uz potporu Splitsko-dalmatinske županije.

– Oni su danas respektabilni proizvođače vina, posvećuju pažnju kvaliteti što pokazuje toliki broj osvojenih medalja na natjecanjima diljem Hrvatske pa i Europe, ali i onome što je jako bitno, a to je što su odlučili sve skupa prenijeti na mlađe generacije – naveo je Boban. Ivan Kuzmanić je rekao kako je lani dobio pomoć i za nabavu strojeva, a sada će tražiti za bušenje vode.

dr. Marko Rađa Splitsko-dalmatinska županija Županija kupuje nove CT uređaje za Dom zdravlja u Imotskom i Hvaru Splitsko-dalmatinska županija Župan Boban obišao akumulaciju Ričice i najavio sanaciju Splitsko-dalmatinska županija Potpisan ugovor o pretovarnim stanicama Zagvozd, Sinj i Brač