Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Županija kupuje nove CT uređaje za Dom zdravlja u Imotskom i Hvaru

dr. Marko Rađa
1/2
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
U Hvaru se zamjenjuje postojeći uređaj, a imotska radiologija još ga nema

Županijska skupština Splitsko–dalmatinske županije jednoglasno je prihvatila prijedlog o davanju suglasnosti za kupnju CT uređaja za Dom zdravlja Splitsko–dalmatinske županije pa će jedan uređaj ići na Hvar, a drugi u Imotski.

Najnovija tehnologija

– U Hvaru je riječ o zamjeni postojećega uređaja, a u Imotskom se radiološka dijagnostika pojačava novim uređajem. Radi se o 128-slojnim CT-ovima, koji predstavljaju najnoviju tehnologiju – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Diana Luetić.

Zadovoljni su Imoćani i Hvarani, ali i ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa. Ističe kako se s ovim uređajima može dobiti kompletna radiološka dijagnostika.

– Ti uređaji imaju mogućnost snimanja srca te niskodoznog zračenja za probir na karcinom pluća i oni su stepenica do najboljeg uređaja koji postoje na tržištu. Primjerice, od Imotskoga do Splita je gotovo 100 kilometara pa definitivno postoji velika potreba za ovakvim uređajima diljem naše županije – navodi dr. Rađa.

CT uređaj na Hvaru star je 21 godinu i nekoliko je mjeseci u kvaru. Nova oprema u zaleđu Splitsko-dalmatinske županije također je itekako potrebna, a Imotski je najudaljeniji grad od Splita u kojemu će se instalirati vrijedni uređaji. Paralelno s nabavom uređaja postavlja se pitanje i liječničkoga kadra.

– Ni opremu nije jednostavno nabaviti, ali je s kadrom puno kompliciranije. Čitava Imotska krajina ima veliku sreću što ima mladu kolegicu koja je odlučila ostati i raditi u tim krajevima. To je kod nas poprilična rijetkost. Njoj će u ispomoć dolaziti kolege iz drugih dijelova naše županije – najavljuje ravnatelj Rađa.

Liječnica iz Zagreba

Radiološki odjel Doma zdravlja SDŽ-a radi na 12 odvojenih lokacija, a i u Makarsku uskoro stiže liječnica koja se odlučila preseliti iz Zagreba. Ona će također jednim dijelom pomagati imotskim liječnicima u očitavanju nalaza. Ravnatelj smatra da je budućnost što se tiče liječničkoga kadra ipak svijetla.

– Daleko najveći problem su određena područja županije u kojima nedostaje liječnika. Prvenstveno tu mislim na područje makarskoga primorja i otoka Hvara koji nemaju svoje djece koja idu u medicinske škole pa je teško animirati zdravstveni kadar da dođe živjeti i raditi na tom području. S Makarskom je lakše jer se može putovati iz Splita, ali je nezgodno putovati na Hvar. Veliki se napori ulažu kako bi se ljudima koji dođu sa strane i odluče se raditi na tim područjima osigurao adekvatan smještaj – navodi ravnatelj.

Natječaj za nabavu uređaja je u tijeku, a isporuka se očekuje krajem ljeta. 

Splitsko-dalmatinska županija Župan Boban obišao akumulaciju Ričice i najavio sanaciju Splitsko-dalmatinska županija Potpisan ugovor o pretovarnim stanicama Zagvozd, Sinj i Brač Splitsko-dalmatinska županija Raspisan natječaj za Prvi festival zavičajne književnosti