Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Župan Boban obišao akumulaciju Ričice i najavio sanaciju

1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Predstavljena su rješenja za dvije kritične točke zbog kojih dolazi do gubitka vode

Uskoro će početi sanacija akumulacije Ričice, a u srijedu su, pri obilasku tog jezera, predstavljena rješenja za dvije problematične točke zbog kojih dolazi do gubitka vode.

Gubici 8-9 mil. kubika

– Sada su stručne službe Hrvatskih voda zadužene za to da vidimo što nam je sve potrebno da bismo fizički ušli u saniranje propusta na jezeru Ričice, a u tome će pomoći i zamjenik župana Ante Šošić. Dogovoreno je da ćemo te dvije kritične točke sanirati. U suradnji s Hrvatskim vodama naći ćemo financijske mogućnosti za što skoriju sanaciju dviju problematičnih točaka. Nadam se da ćemo do kraja ove godine biti potpuno spremni za njihovu sanaciju – najavio je župan Blaženko Boban.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ističe da se godišnje gubi između 8 i 9 milijuna kubika vode.

– S terena dolaze zahtjevi za sanaciju akumulacije jer su gubici vode golemi. U vremenu smo ekstremnih hidroloških prilika, a voda u mnogim mjestima život znači – rekao je Đuroković i dodao kako je projektna dokumentacija već izrađena.

– Zajedno smo to učinili sa Splitsko-dalmatinskom županijom i znamo kako ta dva mjesta treba sanirati – zaključio je Đuroković.

Za sanaciju 5 mil. eura

Saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić smatra da će sanacija akumulacije Ričice pridonijeti razvoju ovoga kraja s više aspekata.

– Drago mi je da projekt koji smo inicirali ide u realizaciju. Pronaći će se i tih pet milijuna eura za financiranje. Za Ričičane, a i mene koji sam podrijetlom iz Ričica, to puno znači. Sve je to dio širega projekta pa zahvaljujem županu i Hrvatskim vodama što su danas ovdje. Naime, za gradnju akumulacije potopljen je dio sela, a sada nema vode ni za navodnjavanje ni za turističke potrebe. Ovo će sigurno značiti daljnji razvoj i turističke ponude Ričica i cijele Imotske krajine – rekao je Marko Pavić.

Obilasku akumulacije Ričice prethodio je sastanak u gradskoj vijećnici u Imotskom kojemu su nazočili župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić, saborski zastupnik Marko Pavić, zamjenica gradonačelnika Imotskoga Ana Marija Radeljić, načelnik Općine Proložac Mate Lasić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktorica Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana Irina Putica te pročelnik Kabineta župana Davor Pavić.

Splitsko-dalmatinska županija Potpisan ugovor o pretovarnim stanicama Zagvozd, Sinj i Brač Splitsko-dalmatinska županija Raspisan natječaj za Prvi festival zavičajne književnosti Na svečanosti je bio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban Splitsko-dalmatinska županija Još 40 raseljenih Ukrajinaca položilo tečaj hrvatskog jezka