Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Raspisan natječaj za Prvi festival zavičajne književnosti

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Potiče se književno stvaralaštvo, a objavit će se pet najboljih radova zavičajne tematike

Pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije Ogranak Matice hrvatske u Splitu u suradnji s Književnim krugom Split i Filozofskim fakultetom u Splitu pokreću Prvi festival zavičajne književnosti, a projekt su predstavili predsjednica Matice hrvatske u Splitu Snježana Šetka i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa suradnicima, pročelnikom za kulturu Tomislavom Đonlićem i pomoćnikom Željkom Primorcem.

Tradicijske vrijednosti

Rečeno je da je to manifestacija kakva dosad nije postojala na našem području, a njome se želi potaknuti književno stvaralaštvo i afirmirati zavičajne književnike.

Naime, puno ljudi piše pjesme, prozu, drame, romane, ali nema mogućnost svoja djela predstaviti javnosti. Sada će imati priliku za to zahvaljujući raspisanom natječaju za Prvi festival zavičajne književnosti.

– U sklopu ovog javnog poziva bitno je njegovanje zavičajne književnosti i tradicijskih vrijednosti zavičaja iz kojega dolaze prijavitelji. Važno je naglasiti da nijedan od prijavljenih radova ne smije biti prethodno objavljen u bilo kakvoj publikaciji. S obzirom na raznolikosti naše županije i vrijednosti koje ona posjeduje kroz hrvatski jezik i tradicijske običaje, ali i naše dijalekte, kojih na području naše županije ima jako puno, cilj nam je pomoći književnicima koji su neafirmirani, ali imaju izniman potencijal, a nemaju vjerojatno ni materijalnih mogućnosti za objavljivanje i pokazivanje svog afiniteta za takvo djelovanje – izjavio je župan Blaženko Boban.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Splitu Snježana Šetka zahvalna je Županiji, koja je prepoznala važnost ovog projekta i uvrstila ga u svoje programske i financijske planove.

– Želimo afirmirati zavičajne književnike, ljude koji pišu o svojim običajima, tradiciji, baštini i hrvatskoj kulturi. Natječaj koji raspisujemo trajat će mjesec dana, a prijaviti se mogu svi hrvatski državljani, počevši od srednjoškolaca, bez obzira na to gdje žive. Mogu biti i u Australiji i u Kanadi, samo njihove teme moraju biti iz područja zavičajne književnosti, a naš je zavičaj u ovom natječaju naša Splitsko-dalmatinska županija – pojasnila je Šetka.

Neobjavljeni radovi

Nakon što pristignu prijave, prosudbeno Povjerenstvo pregledat će sve radove i izabrati najbolje. Nagrada će biti objava knjige, a objavit će se pet najboljih radova koji će biti predstavljeni na posebnoj svečanosti Festivala zavičajne književnosti.

Važno je istaknuti da radovi ne smiju prethodno biti nigdje objavljeni, ni u tisku ni na društvenim mrežama ni u nekim drugim oblicima, što je definirano i u natječaju.

Cilj festivala je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje štokavskog i čakavskog narječja, afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.

– Ovdje smo da bismo pozvali autore da pošalju svoje radove na književni natječaj Ogranka Matice hrvatske u Splitu i izbore se za sudjelovanje na festivalu. Pozivamo književne stvaratelje, književne udruge i sekcije, kao i županijske zajednice kulturno- umjetničkih udruga na sudjelovanje u književnom natječaju. Ogranak Matice hrvatske u Splitu nositelj je ovoga projekta, ali bez ogranaka Matice hrvatske na području cijele Županije, a posebno bez naše Splitsko-dalmatinske županije, ovoga projekta ne bi bilo – zaključila je Šetka.

Matica hrvatska kao najvažnija kulturna institucija u Hrvatskoj utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvoj. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

Na svečanosti je bio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban Splitsko-dalmatinska županija Još 40 raseljenih Ukrajinaca položilo tečaj hrvatskog jezka Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u četvrtak je, uoči utakmice Hrvatska – Wales, uručio hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji povelju za ostvarene rezultate. Splitsko-dalmatinska županija Povelja županije hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji Splitsko-dalmatinska županija Županija donira po 15 računala školama u Sinju i Imotskom