Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Županija donira po 15 računala školama u Sinju i Imotskom

1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
EDIT CodeSchool edukacija obrazuje stručnjake i pomaže IT sektoru

Kako bi učenici što kvalitetnije mogli pratiti EDIT CodeSchool edukaciju, Splitsko-dalmatinska županija donirat će po 15 računala Gimnaziji “Dr. Mate Ujević” u Imotskom te Osnovnoj školi fra Pavla Vučkovića u Sinju. To je dio programa Edit CodeSchool, besplatne škole primijenjenog programiranja u kojoj se učenike osnovnih i srednjih škola podučava osnovama programiranja te izradi web-stranica i aplikacija, koji Županija provodi već šest godina.

IT u manjim sredinama

– SDŽ pokazuje svoju predanost razvoju obrazovanja i tehnologije pružajući djeci u manjim sredinama pristup modernim tehnologijama. Ova će donacija omogućiti učenicima da prate napredne programe i steknu znanja koja su im potrebna za buduće karijere u IT-u. Novi računalni sustavi bit će ključni u pripremi učenika za buduće izazove i pružanju temelja za razvoj njihovih IT vještina. Ova gesta pokazuje da se Županija brine o razvoju obrazovanja i potiče daljnji razvoj tehnologije u manjim sredinama, što će imati pozitivan utjecaj na živote djece i cijele zajednice – izjavio je Damir Brčić, voditelj projekta.

Dodaje kako Županija potvrđuje svoj moto “znanje dostupno svima” te aktivno potiče razvoj i unapređenje cijelog IT sektora kao nove ključne gospodarske grane. Ovaj se program provodi i u sredinama u kojima učenici inače ne bi imali priliku steći ovakvu razinu znanja u IT tehnologiji, što ih priprema za bolju poziciju na tržištu rada i omogućuje im bolji start pri upisu na fakultet. Nastava obuhvaća 20 sati predavanja, 20 sati vježbi te izradu moderne web-aplikacije pod mentorstvom EDIT profesora.

Školu pohađalo 2500 djece

Školu je pohađalo više od 2500 upisane djece u prethodnih pet godina u više od 30 osnovnih i srednjih škola u Splitu, Solinu, Kaštelima, Omišu, Trogiru, Imotskom, Sinju, Makarskoj, Supetru, Šestanovcu i Grohotama.

Kvalitetu EDIT CodeSchoola prepoznale su i pružaju partnersku podršku neke od najuspješnijih splitskih i hrvatskih IT tvrtki kao što su Ericsson, Atos, Extension Engine, Locastic, Netmedia, Typeqast, GetByBus, SeekandHit, LilCodeLab, Rimac automobili i Infobip kao najveća hrvatska IT tvrtka.

– Inovativni pristup ovoj složenoj IT edukaciji daje više elemenata: cjelokupnost razvojne putanje; osnovna škola – srednja škola – studij – posao, kako bi postigli krajnji cilj, povećanje stručnog kadra za IT tvrtke obrazovanjem novih programera koji su u potpunosti spremni za tržište rada. Obrazovati buduće IT stručnjake od samih početaka jedan je od glavnih zadataka – kroz edukaciju kao što je EDIT CodeSchool za osnovnoškolce i srednjoškolce pa do završnog stupnja, tj. EDIT JUNIOR Dev edukacije, koja predstavlja vrh jedne obrazovne vertikale koju Digitalna Dalmacija gradi. Edukacija je to koja mlade IT znalce priprema za buduće karijere te tako kontinuirano povećava broj kvalitetnih developera za postojeće i buduće IT tvrtke – ističe Damir Brčić.

Splitsko-dalmatinska županija Omiš uskoro dobiva novu luku vrijednu 90 milijuna kuna Splitsko-dalmatinska županija Radovi na lučkim projektima na otoku Braču dobro napreduju Splitsko-dalmatinska županija "Hvala Županiji, vraćam se na selo, gdje su moji korijeni"