Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

"Hvala Županiji, vraćam se na selo, gdje su moji korijeni"

1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Župan Boban uručio 16 novih ugovora za projekt Tu je tvoj dom vrijednih 212.000 eura

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban uručio je ugovore za 16 novih korisnika programa Tu je tvoj dom, kojim se mladim obiteljima iz Zagore i s otoka dodjeljuju poticaju za gradnju i adaptaciju kuća. Vrijednost dodijeljenih ugovora je 212.000 eura.

– Idemo dalje s ovim projektom, pokazao se jako kvalitetnim. Prepoznatljiv je i izvan okvira Splitsko-dalmatinske županije. Već u svibnju očekujemo da će se potpisati 41 novi ugovor. Također, tijekom ove godine raspisat ćemo i novi javni poziv, za nove korisnike – najavio je župan Boban i dodao kako se svi oni kojima su odobrena sredstva iz demografskoga programa Tu je tvoj dom mogu natjecati za sredstva sa županijske i nacionalne razine, ali i iz fondova Europske unije.

Završetak kuće

U ime korisnika kojima su uručena sredstva zahvalio je Ivan Brdar, čija će obitelj uz pomoć dodijeljenih sredstava započeti gradnju kuće.

– Nadam se da će se program nastaviti i dalje jer meni ova sredstva znače puno, znače mi završetak kuće. Želim se vratiti na selo, tamo odakle sam potekao i gdje su moji korijeni – rekao je Brdar.

Među onima koji su potpisali ugovor je i i Andrija Galić iz Hrvaca:

– Značajna su ovo sredstva koja smo dobili. Radi se u iznosu od 13.272,28 eura, a utrošit ćemo ih za dovršetak započete gradnje kuće u Hrvacama. Za našu četveročlanu obitelj, dvoje djece, suprugu i mene, to znači puno. Isto tako, ovakvim poticajima mladim obiteljima znatno se pomaže u demografskim mjerama da što više mladih obitelji ostane živjeti u ruralnim područjima naše Splitsko-dalmatinske županije – poručio je Galić.

Prvi u Hrvatskoj

Splitsko-dalmatinska županija prva je županija u Republici Hrvatskoj koja na ovaj način pomaže mladim obiteljima izgraditi vlastiti dom i ostati svoj na svome.

Ukupno je 241 mlada obitelj s područja Splitsko-dalmatinske županije potpisala ugovor, a iz proračuna je za tu namjenu do sada utrošeno više od 3 milijuna eura. Cilj je ovog projekta stvoriti osnovne uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja radi demografske obnove, povećanja broja stanovništva i ravnomjernoga gospodarskog razvoja Splitsko-dalmatinske županije. Ovim programom financira se kupnja građevinskog zemljišta, troškovi stručnog nadzora, izrada projektno-tehničke dokumentacije, kupnja kuće ili stana za stanovanje, kao i gradnja, adaptacija i rekonstrukcija neuseljivih i neuvjetnih kuća za stanovanje.

Splitsko-dalmatinska županija Župan Boban uručio nagrade najboljim startupima Splitsko-dalmatinska županija Četvrta StartIT akademija: Još deset timova dobilo čvrst temelj Splitsko-dalmatinska županija Župan Boban obišao lokaciju budućeg doma za umirovljenike