Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Župan Boban obišao lokaciju budućeg doma za umirovljenike

1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Bivša škola u Dragljanima kod Vrgorca prenamijenit će se u Dom za starije

Zgradu nekadašnje područne škole u mjestu Dragljane pored Vrgorca, čija će se prenamjena u dom za umirovljenike kandidirati za financiranje iz nove financijske omotnice, obišli su župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i njegov zamjenik Ante Šošić u društvu vrgoračkog gradonačelnika Mile Hercega.

Boban je naglasio kako je za taj objekt Splitsko-dalmatinska županija već davno ishodila građevinsku dozvolu.

Imaju dozvole

– U suradnji s Gradom Vrgorcem i gradonačelnikom Milom Hercegom dogovorili smo da će oni biti nositelji projekta, a mi ćemo biti obvezni podupiratelji. Naša javna ustanova RERA će provoditi aplikaciju u ime Grada Vrgorca. Strateški promišljajući domove za umirovljenike na području Splitsko-dalmatinske županije ovdje, u Dragljanima, već imamo pripremljenu građevinsku dozvolu, lokaciju i objekt te se nadamo da će ovo biti jedan od onih projekata koji će u Republici Hrvatskoj proći. To ne isključuje našu potporu i drugim lokalnim zajednicama s područja Splitsko-dalmatinske županije koje budu pripremljene do konca javnoga poziva koji traje do 22. ožujka – rekao je župan Boban i napomenuo kako će oni projekti koji prođu imati maksimalnu potporu Splitsko-dalmatinske županije.

– Naš strateški cilj je i ovdje i u Vrlici, u Cisti i na otocima graditi umirovljeničke domove, da ih dislociramo iz grada Splita, odnosno da rasteretimo grad Split. Ima još benefita: zapošljavanje, razvoj ruralnih dijelova naše županije i oživljavanje prostora – izjavio je Boban i najavio kako će ovaj program nastaviti i dalje, i nakon ovoga javnog poziva.

Za 90 korisnika

Gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg naveo je kako bi budući dom trebao imati oko 90 kreveta za korisnike.

– Centar za stare i nemoćne osobe na području grada Vrgorca, mjesnog odbora Dragljane, u staroj područnoj školi koja je u vlasništvu Splitsko-dalmatinske županije je jedan jako vrijedan projekt za naš grad, za ruralni razvoj i za ovaj dio županije. Županija je još prije nekoliko godina išla u prenamjenu objekta, a početkom godine otvoren je natječaj Ministarstva gospodarstva. Tu bismo imali potrebu i za zapošljavanjem 60-ak novih djelatnika. Ovo je nešto jako dobro i jako vrijedno za stanovnike ovoga kraja, ali i za one kojima je to najpotrebnije – zaključio je Mile Herceg.

Javni poziv za izgradnju i opremanje umirovljeničkih domova je u tijeku, a financijska alokacija je gotovo 50 milijuna eura. Najveća maksimalna potpora će biti do 6,2 milijuna eura.

I OVE GODINE Splitsko ljetovanje za učenike iz Sisačko-moslavačke županije Splitsko-dalmatinska županija Četvrta StartIT akademija: Još deset timova dobilo čvrst temelj Splitsko-dalmatinska županija Pokazna radionica učenika Turističko-ugostiteljske škole