Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Župan Boban uručio nagrade najboljim startupima

1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
'Naš je zadatak digitalna transformacija kako bismo mlade uveli u digitalni svijet'

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban dodijelio je bespovratne potpore IT poduzetnicima Splitsko-dalmatinske županije, u sklopu prve GrowIT konferencije na temu razvoja regionalnih start-up ekosustava.

Fond 132.000 eura

– I ovo je naša županija! Ponosan sam na ove mlade ljude. Ovo je budućnost Splitsko-dalmatinske županije i naše domovine. Naš je zadatak digitalna transformacija kako bismo mlade ljude uveli u digitalni svijet - rekao je Boban.

Nagradni fond iznosi 132.000 eura, a podijelili su ga autori 15 najperspektivnijih IT projekata. Najbolji startup osvojio je nagradu u visini 26.544 eura, drugoplasirani 13.272 eura, trećeplasirani 11.945 eura, dok je preostalih 12 najbolje rangiranih dobilo potporu od 6636 eura i pohađanje akceleratorskog programa Silicon Castles.

– Vrlo je važno da svi sudionici budu primjer našim sugrađanima te da ih potaknu na to da naprave projekte i uključe se u programe Digitalne Dalmacije. Kvalitetni projekti mogu izaći i na svjetsko tržište te biti uspješni – rekao je voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić.

Startup Glamos predstavio je aplikaciju koju je žiri ocijenio najboljim ocjenama.

– Predstavili smo aplikaciju koja omogućava telekomunikacijskim tvrtkama što lakše analiziranje podataka i testiranje njihovih mreža. Uz pomoć naše aplikacije oni mogu pronaći najbolje pozicije za postavljanje svojih pametnih senzora – objasnio je Slaven Damjanović.

Jedan od članova žirija bio je i Vedran Blagus iz South Central Ventures fonda vrijednog 70 milijuna eura, koji investira u lokalne startupe. Ugodno je iznenađen što je Splitsko-dalmatinska županija pokretač startup scene.

– Jako je pohvalna podrška Splitsko-dalmatinske županije startupima. Kad sam prvi put bio ovdje, sve je bilo u ranoj fazi, ali danas ovdje vidimo IT kompanije koje rade velike stvari i mogu biti prisutne na velikim tržištima – rekao je Blagus.

Visoka kvaliteta

Voditelj žirija Davor Runje naglašava kvalitetu svih prijavljenih startupa.

– Ove godine imali smo najteži posao i iznenađen sam vrlo visokom kvalitetom. Do proglašenja pobjednika nisam bio siguran tko je osvojio prvo mjesto jer su svi bili izuzetno kvalitetni. Moram reći kako su nagrade na razini globalnih natjecanja – govori Runje. Projekt GrowIT održava se drugu godinu zaredom i nastavak je StartIT akademije koja se provodi u okviru Centra digitalne transformacije Digitalna Dalmacija. On predstavlja sljedeću razvojnu stepenicu "mladim" startupima koji trebaju financijska sredstva kako bi lakše iskoračili na globalno IT tržište. Osim financijske potpore, Digitalna Dalmacija putem GrowIT-a novoosnovanim startupima omogućuje aktivno uključivanje u Dalmatia Startup Community koji djeluje na povezivanju lokalne startup scene i okuplja aktualne startupe koji rade, rastu, zapošljavaju i probijaju granice.

Splitsko-dalmatinska županija Župan Boban obišao lokaciju budućeg doma za umirovljenike I OVE GODINE Splitsko ljetovanje za učenike iz Sisačko-moslavačke županije Splitsko-dalmatinska županija Četvrta StartIT akademija: Još deset timova dobilo čvrst temelj