Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Omiš uskoro dobiva novu luku vrijednu 90 milijuna kuna

1/2
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Projekt luke u Omišu financira se iz sredstava EU, a rok završetka je početak 2025.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u pratnji župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, ravnatelja Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoja Maroevića i gradonačelnika Omiša Ive Tomasovića obišli su radove na rekonstrukciji i dogradnji luke Omiš, projektu čija je ukupna vrijednost oko 90 milijuna kuna, od čega je 51 milijun kuna bespovratnih sredstava.

Projekt luke u Omišu financira se iz sredstava Europske unije, a rok završetka radova je početak 2025. godine.

Renesansa u lukama

– Luka u Omišu koju gradimo jedna je od najvećih i najskupljih luka na Jadranu. Često sam govorio da Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, na čelu s Domagojem Maroevićem, potpomognuta sredstvima Vlade i Europske unije, radi renesansu u našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji. Trenutačno se gradi ova luka, u Milni, priprema se luka Bol, Krilo Jesenice, Šolta, Jelsa, Drvenik – rekao je župan Blaženko Boban i podsjetio kako su lani otvorili dvije luke, jednu u Sućurju na Hvaru, a drugu u Kaštel Starom.

– Ova luka bit će posebna jer će preko nje ići veza za Postira na otoku Braču. Poslovi su bili vrlo zahtjevni, naišlo se na meko tlo, ali sada slijedi lakši dio građevinskih radova i vjerujem da će se poštovati rokovi koji su dogovoreni – izjavio je Boban. Zaključio je da će Omiš, zahvaljujući i ovim ulaganjima u prometnu infrastrukturu, biti jedno od najugodnijih mjesta za življenje.

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević rekao je da će Omiš dobiti 300 metara nove operativne obale.

Linija do Postira

– Tu će biti 50 komunalnih vezova, 40 putničkih vezova i katamaransko pristanište za liniju između Omiša i Postira – rekao je Maroević i dodao kako je investicija u luku Omiš najveća investicija županijske lučke uprave od njezina osnivanja.

Provedbom projekta u luci Omiš osigurat će se uvjeti za obavljanje javnog putničkog pomorskog prometa tijekom cijele godine, nakon čega će se uspostaviti nova redovna brodska linija s Postirima na otoku Braču.

Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović istaknuo je da je projekt luke iznimno važan za njegov grad.

– Otvaraju se brojne mogućnosti. Ovim projektom promijenit će se vizura grada, a otvaraju se mogućnosti za lokalne brodare i za spajanje Omiša s otocima – rekao je Tomasović koji je imao više razloga za zadovoljstvo. Prije obilaska luke s visokim uzvanicima svjedočio je spajanju mosta Cetina na omiškoj zaobilaznici u izgradnji.

Splitsko-dalmatinska županija Radovi na lučkim projektima na otoku Braču dobro napreduju Splitsko-dalmatinska županija "Hvala Županiji, vraćam se na selo, gdje su moji korijeni" Splitsko-dalmatinska županija Župan Boban uručio nagrade najboljim startupima