Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Projekt "Bee Friends" u Kutini

Poljski pčelari posjetili Moslavinu

Pčelari
Foto: Grad Kutina
Kutinu i Moslavinu posjetilo je 60 pčelara iz Poljske

Kutinu i Moslavinu posjetilo je 60 pčelara iz Poljske u sklopu međunarodnog projekta suradnje „Bee Friends“ kojeg provode LAG-ovi Ziemia Pszczynska i Zywiecki Raj iz Poljske te LAG 5 iz Orebića i LAG Moslavina.

Riječ je o uzvratnom posjetu poljskih pčelara, nakon što su lani hrvatski pčelari obišli partnerske LAG-ove i upoznali se s tamošnjim pčelarstvom.

Odmaralište je zapušteno i devastirano te opterećeno sudskim postupcima Nakon godine dana završen postupak prodaje odmarališta na Malom Lošinju Odmaralište u Zlatnoj uvali, pored Čikata prodano za 14,1 milijuna kn

– Suradnja započeta u Poljskoj dobro se razvija i nadam se da će pčelari u razmjeni iskustava puno naučiti jedni od drugih. Poljski pčelari nama su predstavili urbano pčelarenje, a mi njima kao novost predstavljamo Hotel za pčele koji je pokrenuo OPG Balja u Garešnici – istaknula je Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina istaknuvši kako je riječ o vrlo bitnom projektu koji ima za cilj razviti svijest o medu i pčelarstvu, ali i razmjenu iskustva pčelara.

Predsjednik LAG-a Moslavina Zlatko Babić, podsjetio je kako je Poljska najuspješnija članica Europske unije u povlačenju sredstava iz EU fondova za razvoj poljoprivrede te je izrazio uvjerenje kako će hrvatski pčelari od kolega iz Poljske moći koristiti iskustva u poticanju razvoja pčelarstva.

– Ako Hrvatska od neke zemlje može naučiti nešto, to je sigurno Poljska koja je prošla ovo što Hrvatska prolazi sada. Poljska je iskusna u povlačenju novca iz fondova EU – zaključio je 
Babić.

Kutina Kutina Uvode se nove autobusne linije