Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Vladajuća koalicija u Bjelovaru najavila nove poteze

Pomagat će tvrtkama da lakše dođu do novca iz EU

Dario Hrebak s koalicijskim partnerima
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Najavljeni su i novi projekti – izgradnja centra za osobe s invaliditetom, vodocrpilište u Korenovu, izgradnja vrtića u naselju Zvjerci...

Prošlo je točno godinu dana otkako je gradsku vlast preuzela koalicija HSLS, HDZ, HSS i ABB, a svoju suradnju danas ocjenjuju odličnom te tvrde da su unatoč raznim nedaćama uspjeli raditi za interes građana te svoje probleme i političke interese ostaviti po strani. Velik broj predizbornih obećanja je ispunjen, a na zajedničkoj konferenciji najavili su nove smjernice i planove.

Proslava Dana Europe u Bjelovaru Obilježen Dan Europe u Bjelovaru “Projekti EU bjelovarska su sadašnjost, a ne budućnost”

Veći gradski proračun

– Za početak valja napomenuti kako je gradski proračun povećan i iznosi 214 milijuna kuna. Projekti koji su završeni, a iznimno su nam bitni, svakako je nogometni stadion, poslovna zona Korenovo, Bjelovarski doručak, vrtići, činjenica da su nam odobrene sve energetske obnove, pa i obnovljen gradski bazen. Sve su to projekti na kojima smo skupa radili i oko kojih smo se složili da su bitni – podsjetio je gradonačelnik Dario Hrebak. Predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović (HDZ) još se jedanput osvrnuo na problematiku iseljavanja te kao jedino rješenje naveo povećanje plaća i otvaranje radnih mjesta. – Dolaskom ove koalicije na vlast možemo slobodno reći da je stigla nova energija, novi zamah i svi su puni ideja koje se manje-više provode u djelo. Projekte realiziramo, ali i dalje smo suočeni s problemom za koje nitko ne nalazi rješenje i bojim se da sve što radimo, obnavljamo škole i vrtiće, ne bude uzaludno. Najavili smo novu političku platformu, ona će biti vezana za ovu problematiku. Vođeni tom mišlju, ovo ćemo ljeto provesti radno i za jesen ćemo pripremiti aneks koalicijskog sporazuma s novim idejama – najavio je predsjednik Topalović.

Novi aneks, nova politička strategija bit će, najavljuje Topalović, pomoć bjelovarskim tvrtkama u povlačenju europskog novca jer taj prozor, smatra, neće biti dugo otvoren. – Grad je postao iznimno uspješan u ovome i to se znanje i sposobnosti moraju pružiti ostalim firmama koje mogu provoditi razne projekte. Samim time, nadamo se, doći će do povećanja broja radnih mjesta – objašnjava Topalović.

Zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i velike planove potvrdila je i predstavnica ABB-a Zdenka Henc, kao i zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec. Govor o konkretnim planovima koalicije preuzeo je Hrebak iako, kaže, ne voli govoriti o planovima, već o završenim poslovima.

– Sve što ću reći uzmite s rezervom, to su naše želje i planovi, a često se puta dogodi da nešto iskrsne i oni se jednostavno ne ostvare. Jedan od prvih projekata tijekom ljeta jest prijava na natječaj za izgradnju centra za osobe s invaliditetom na prostoru starog gradskog stadiona. Nismo zaboravili ni „Life“, projekt koji ćemo i dalje pokušati ostvariti, a jedan od važnijih projekta i jest testna bušotina u zoni Korenovo gdje imamo informaciju da se nalazi vodocrpilište, a bude li tople vode, projekt će se i dalje proširiti – izjavio je Hrebak.

Veleposlanik Indije u Bjelovaru Posjet Poduzetnički poticaji mogu privući indijske investitore u Bjelovar

Studija prometne povezanosti

Često spominjana VI. osnovna škola nije zaboravljena, tvrdi, i na toj ideji će se intenzivno raditi, kao i na izgradnji vrtića i jaslica u naselju Zvjerci. Nakon izgradnje poslovne zone Korenovo plan je njezin razvoj, a spominje i bioplinsko postrojenje, sortirnicu i centar za reciklažu otpada. – Ne bih htio da se ovo iskoristi kao nešto loše, ovo su samo smjernice i smatram da je bolje biti što ambiciozniji jer jedino se tako stvari i događaju. Još jedan od projekata koji bih istaknuo jest studija prometne povezanosti Bjelovar koja bi donijela nova prometna rješenja gradu, nastavak digitalizacije grada koji je i sada u punom jeku, obnova Borika, energetska obnova 4. osnovne škole i Dvorane europskih prvaka, kao i rješavanje pravnih pitanja vezanih za bivši đački dom koji bismo prenamijenili u studentski dom – objašnjava Hrebak. Nešto skorije planove spomenuo je Topalović koji najavljuje pomoć pri financiranju radnih bilježnice, ali i uključivanje gradske vlasti u razmjenu udžbenika kao privremenu pomoć dok ne ostvare krajnji cilj i udžbenici budu potpuno besplatni.

Hrvoje Mikuldaš Do vlastite firme uz 55.000 kn potpore Bjelovarčanin Hrvoje proizvodit će jedno od najvrednijih ulja za ljudsku prehranu