Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija dodijelila potpore za 31 tradicijski obrt

Pomoć obrtnicima: "Ovo je dokaz da nas netko vidi, da se netko brine o nama"

Foto: Kristijan Toplak
Za ukupno 31 korisnika potpore VPŽ je ove godine izdvojio 83.055 kuna. U idućim ćemo godinama ovu potporu i povećavati, naglasio je župan Igor Andrović

Treću godinu zaredom Virovitičko-podravska županija u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom VPŽ dijeli bespovratne potpore tradicijskim obrtima. Prve godine ih je bilo 12, lani njih 18, a ove godine najviše – 31 korisnik.

Župan Igor Andrović o zacrtanim i realiziranim projektima 'Sagrađeno 10 vrtića, novi poduzetnički inkubatori, sustavi navodnjavanja...'

Veliki broj prijava

– Iako je prvotno bilo planirano 50.000 kuna, s obzirom na velik broj prijava, osigurali smo dodatna sredstva. Ovo je potpora obrtima koji njeguju tradiciju, koji rade starim alatima i priborom, proizvode u malim serijama i na ovaj način mi pomažemo njihovom očuvanju, kako bi oni i nadalje prenosili svoja znanja i čuvali narodnu baštinu. U idućim ćemo godinama ovu potporu i povećavati – naglasio je župan Igor Andrović na dodjeli potpora.

Za ukupno 31 korisnika potpore VPŽ je ove godine izdvojio 83.055 kuna.

– Potpora je odobrena svim obrtnicima u intenzitetu od 60 posto od prijavljenih troškova, ali ne više od 4000 kuna po korisniku, kako je i definirano javnim pozivom. Vjerujem da smo na ovaj način uspjeli donekle pomoći obrtnicima. Vidimo da se iz godine u godinu povećava broj tradicijskih obrta koji se javljaju na natječaje Županije. To je znak da i oni sve bolje i bolje rade, da se šire i vjerujem da će upravo ta svoja znanja prenositi i na mlađe generacije te da će se ti tradicijski obrti sačuvati i za buduće generacije – rekao je županijski pročelnik Bojan Mijok.

PO STANOVNIKU Prihod u Virovitičko-podravske županije veći za 1000 kuna

Sedam mjera

– Županija ima sedam mjera kojima pomaže poljoprivrednicima, poduzetnicima i obrtnicima i za što na godišnjoj razini izdvajamo tri milijuna kuna. Tu su i naša četiri poduzetnička inkubatora, u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, koji su potpora poduzetnicima, obrtnicima, poduzetnicima početnicima i svi oni mogu naći smještaj za prvu godinu besplatno u poduzetničkom inkubatoru. Isto tako, pomažemo i sa subvencioniranjem kamata na kredite.

Pozivam sve poduzetnike i obrtnike da se jave na mjere na koje se mogu javiti, ali isto tako smo otvoreni i za sve nove prijedloge na koji način mi kao Županija možemo pomoći upravo njima – poručio je, pak, župan Andrović.

Predsjednik HOK Obrtničke komore VPŽ Stjepan Kenjerić istaknuo je kako Županija kroz ovu, ali i ostale mjere pokazuje koliko su joj obrtnici važni.

Jedan od korisnika potpore je i Marijan Trstenjak iz Velike Črešnjevice.

PROGRAM POTICANJA POLJOPRIVREDNIKA Za potpore pčelarima 115.000 kn

– Svaka potpora nam dobro dođe, jer to je dokaz da nas netko vidi, da netko brine o nama. Ja sam četvrta generacija kovača. Nije uvijek lako. No, obrtnik se uvijek bori do zadnjega.

Većinom opstaju oni koji ne idu u velike kredite. To je moj savjet, ne ulaziti u neke velike planove koje onda ne možete financirati – kazao je Trstenjak.

Tanja Bedeković iz Pitomače vlasnica je obrta za modni dizajn, bavi se rukotvorinama.

– Nama ova potpora puno znači, pogotovo kad ste mali obrtnik i borite se izaći i opstati na tržištu, posebno u ovo vrijeme koronavirusa kada nam je smanjena prodaja i kada moramo osmišljavati nove proizvode – kazala je Tanja Bedeković.