Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Župan Igor Andrović o zacrtanim i realiziranim projektima

'Sagrađeno 10 vrtića, novi poduzetnički inkubatori, sustavi navodnjavanja...'

1/2
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
U ovom mandatu ostvareni su gotovo svi projekti iz izbornog programa 2017., iako smo zacrtali ambiciozan plan s puno kapitalnih projekata

Već prije godinu dana, Igor Andrović je podvukao crtu pod 90 posto projekata koje je zacrtao 2017. godine kada je postao virovitičko-podravski župan. Već tada, bili su gotovi ili pred krajem. Godinu nakon, Andrović je s lakoćom prikupio čak 7200 potpisa potpore kandidaturi za novi mandat župana.

OPĆA BOLNICA SISAK Središnji paviljon bit će gotov do kraja mjeseca

Radovi nisu stajali

Od 2017., više od dvije milijarde kuna došlo je u Virovitičko-podravsku županiju. Plodovi toga vidljivi su na svakom koraku.

– U ovom mandatu ostvareni su gotovo svi projekti koji su bili u izbornom programu 2017.. Iako smo zacrtali ambiciozan plan s puno kapitalnih projekata, možemo biti ponosni na sve ono što smo napravili – započinje Andrović.

Foto: Kristijan Toplak

Zbog pandemije, posljednja je godina bila izazovna, no radovi nisu stajali.

– Kroz razne mjere, naša su vrata u doba pandemije širom otvorena poduzetnicima, gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicama. Sufinanciramo im kamate, dijelimo bespovratne pomoći. Izdvojili smo oko 3 milijuna kuna uz pomoć Regionalne agencije VIDRA i Poduzetničkog inkubatora VPŽ koji su besplatno pripremali projekte poduzetnicima za COVID kredite. Sufinanciramo kamate za HBOR kredite - Program "Poduzetništvo mladih, žena i početnika", pa su za krajnjeg korisnika kamate „nula posto“. Plaćamo kamate na proljetnu i jesensku sjetvu. Tu je i program potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva kroz koju potičemo preradu i proizvodnju, kao i Program potpora u poljoprivredi. Subvencioniramo korištenje poslovnih prostora Mreže poduzetničkih inkubatora, potičemo tradicijske obrte. U ovoj godini Virovitičko-podravska županija nastavlja sa sufinanciranjem paketa mjera u vrijednosti od oko 3 milijuna kuna. Žao mi je jer nas je korona stopirala u uzlaznoj putanji rasta. Primjerice, prema podacima FINA-e, u VPŽ je u 2019. rastao broj zaposlenih, plaća i investicija, prihodi su iznosili 5 milijardi kuna, uz povećanje od 10,9 posto u odnosu na 2018. – priča župan.

POTICAJ RAZVOJA Župan Boban predstavio interaktivnu kartu razvojnih projekata vrijednih 12 milijardi kuna

Zanimljivo, iako je vrijeme pandemije, poduzetnički inkubatori u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači sjajno su popunjeni, čak 70 posto.

– Županija je mladim poduzetnicima početnicima dala vjetar u leđa, a plaćamo im smještaj. Pokazalo se da je to odličan projekt. Iako na našem području postoji tradicija poduzetništva i obrtništva, morate im dati impuls kada im je to najpotrebnije: na početku – ističe on.

Virovitičko-podravska županija lider je po povlačenju EU novca po glavi stanovnika.

– Važno je planiranje. Prošli su nam projekti za projektnu dokumentaciju projekta "Istraživanje geotermalnog potencijala na području VPŽ" i "Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti". Tu je i sušionica povrća. Kada budemo imali projektnu dokumentaciju, prijavit ćemo ih na EU fondove. Tako radimo svih ovih godina. Ti su projekti ključni za nastavak novog Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem – poručuje. Andrović uvijek ističe iznimno važnu ulogu Vlade RH i resornih ministarstava.

– Kao župan odgovorno tvrdim: Projekt Slavonija, Baranja i Srijem najbolji je projekt jedne Vlade otkako je države Hrvatske. Nitko nikada kao u vrijeme premijera Andreja Plenkovića nije toliko uložio u pet slavonskih županija – naglašava on.

U Topuskom održana konferencija o demografskoj revitalizaciji Iz Sisačko-moslavačke županije od 2011. godine iselilo se oko pet tisuća stanovnika

Lani je otvoren sustav navodnjavanja Đolta, a ove godine završen je Novi Gradac – Detkovac. Uskoro kreće i Sustav Kapinci – Vaška II. Podzemno navodnjavanje pokazalo se kao pun pogodak. Puno se ulaže u razvoj poljoprivrede.

Obnove dvoraca

– Sve što radimo, radimo za buduće generacije poljoprivrednika. Svaki taj sustav navodnjavanja njima otvara nove mogućnost, jer natapanje površina je budućnost. Kada je veleposlanik Države Izrael Ilan Mor bio kod nas i obišao sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, oduševio se. Podzemno navodnjavanje je putokaz kako naši poljoprivrednici mogu imati i 100 posto veće prihode na svojim površinama. Uz sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, tu su i sustavi Lukač, Đolta II. Čađavica, Crnac koje ćemo projektirati. Danas se pripremamo za budućnost i ono što nas čeka, jer sve to što radimo ostat će budućim naraštajima – podcrtava Andrović.

Na području VPŽ-a sagrađeno je 10 novih dječjih vrtića.

– Vrtić je jedan od preduvjeta za stabilan i siguran život mladih u ruralnim predjelima i doista je bilo prekrasno vidjeti sva ta nova zdanja koja su sagrađena uz sredstva Ministarstva poljoprivrede, ali i potporu općina, gradova i Županije. Jedini na kojem još moraju početi radovi je onaj u Orahovici. Mi smo kroz ove četiri godine kontinuirano stvarali bolje uvjete, od vrtića do fakulteta. Stoga nije čudno i slučajno da je Virovitičko-podravska županija, prema istraživanju UNICEF-a za razdoblje od 2012. do 2018., među pet županija koje bilježe najveći rast broja djece obuhvaćenog programom ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja – ponosan je on.

ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA BOLNICE Ugodniji objekt i bolja kvaliteta zdravstvene usluge u Pakracu

Znatna su ulaganja u školstvo, a Visoka škola u Virovitici dobila je status Veleučilišta.

– Bio je to san koji smo dosanjali, a ostvaren je uz sinergiju Županije i grada Virovitice, saborskih zastupnika, djelatnika današnjeg Veleučilišta. Ponovno smo pokrenuli Stručni studij drvne tehnologije u Virovitici, a i Orahovica je već nekoliko godina studentski grad. To je putokaz prema kvalitetnijoj obrazovnoj strukturi u godinama koje su pred nama – navodi. Važan segment je i razvoj turizma.

– Obnavljali smo zgrade kulturne baštine i stvorili uvjete za razvoj turizma. Sada to moramo oploditi. Gotovo na samoj obali Drave nalazi se naša Dravska priča, gdje svaki zaljubljenik u prirodu može upoznati skrivene ljepote pod zaštitom UNESCO-a, putem čudesnog multimedijalnog prikaza. Park prirode Papuk priča je za sebe, tamo raste Geo centar u Voćinu, Jankovac je omiljeno slavonsko izletište. Uz obnovljeni dvorac u Cabuni, riječ je o četiri obnovljena dvorca u samo 20 kilometara sa sadržajima kojima se potiče turizam – zaključuje