Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Grad donio 21 mjeru pomoći i štednje za smanjenje ekonomskih šteta

Pomoć tvrtkama i građanima, manje plaće gradonačelniku i direktorima

1/2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Poduzetnici ne moraju plaćati gradske poslovne prostore do kraja lipnja

Grad Belišće donio je dosad 13 mjera pomoći gospodarskom sektoru i kućanstvima sa svojeg područja te osam mjera štednje u gradskom sustavu. Zbirno, riječ je o ukupno 21 mjeri za smanjenje ekonomskih šteta od pandemije koronavirusa, a procijenjena im je vrijednost 1,048.880 kuna.

Belišćanski i erdutski projekt predstavljen na Sajmu putovanja u Essenu Zelene staze Dunava i Drave oduševile njemačke turiste

Tri paketa

U prvom je paketu, naime, sedam mjera pomoći gospodarstvu i kućanstvima za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja, a on je "težak" 349.686 kuna. Neće se, tako, plaćati zakup poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, što je iznos od 129.348 kuna. Neće se naplaćivati ni naknada za zakup javnih površina, kao ni porez na korištenje javnih površina. Poduzetnici kojima je zbog pandemije trenutačno zabranjen rad ne moraju plaćati komunalnu naknadu, a to je iznos od ukupno 19.186 kuna. Na tom je popisu, nadalje, i oslobađanje od plaćanja komunalne naknade kućanstvima, vezano za oslobađanje obveze plaćanja NUV-a prema odluci državnih institucija, a vrijedno je 154.548 kuna. Ugostitelji koji ne rade ne moraju, nadalje, plaćati porez na potrošnju. Obustavljaju se i ovrhe prema građanima i poduzetnicima.

Drugi paket ima šest mjera pomoći i vrijedan je 383.687 kuna. Njime se smanjuje prirez s 10 na 7 posto, primjenjivo kao trajno, a što je vrijedno 295.256 kuna. Obustavljena je naplata najma gradskih stanova, što je iznos od ukupno 62.644 kune. Grad će subvencionirati zakup prostora u Poduzetničkom inkubatoru Polet. Obustavlja se naplata naknade za koncesiju poduzetnicima sa sjedištem na području grada Belišća, kao i naknade za reklame. Oslobođeni od komunalne naknade su i svi OPG-ovi s područja grada Belišća.

Položen kamen temeljac za prvu POS-ovu zgradu u Belišću Za 24 POS-ova stana javilo se čak 90 kupaca, a u novi dom mlade obitelji uselit će se već za 15 mjeseci

Treći je paket od osam mjera štednje unutar Gradske uprave, tvrtki, ustanova i drugih neprofitnih organizacija u vlasništvu Grada Belišća za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja, "težak" 315.507 kuna. Njime se za 10 posto smanjuje plaća gradonačelniku i njegovim zamjenicima, čime će se uštedjeti ukupno 19.888 kuna. Deset posto manju plaću dobivat će i direktori tvrtki i ustanova u gradskom vlasništvu, a riječ je o iznosu od 49.792 kune. Gradski vijećnici neće dobivati naknadu, čime će se uštedjeti 53.554 kune, a bez naknade će ostati i članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu grada Belišća, što je ušteda od dodatnih 69.746 kuna. Obustavlja se i financiranje političkih stranaka, u iznosu od ukupno 14.875 kuna. Obustavljaju se i financiranja programskih aktivnosti udruga iz gradskog proračuna, što je 65.000 kuna.

Štednja u gradskom sustavu

Roditelji, pak, neće plaćati naknadu za neupisanu djecu u vrtić dok vrtić ne radi (10 roditelja po 1000 kuna mjesečno i jedan roditelj po 550 kn mjesečno), a iznos je to od 31.650 kuna. Uštede na novom načinu rada javne rasvjete u gradu iznose 11.000 kuna.

Rezimirano, vrijednost svih 13 mjera pomoći usmjerenih prema gospodarskom sektoru i kućanstvima grada Belišća za tri mjeseca iznosi 733.373 kune, a vrijednost osam mjera štednje na rashodovnoj strani proračuna Grada, trgovačkih društava, ustanova i neprofitnih organizacija iznosi 315.507 kuna.

Završna konferencija projekta Slavonski New Deal Obukom do zapošljavanja u poljoprivredi

– Zaključno, Grad Belišće dosad je, što mjerama pomoći, što mjerama štednje, osigurao ukupno 1,048.880 kuna neposrednog pozitivnog utjecaja na svladavanje negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa na gospodarstvo grada Belišća. Nemoguće je precizno predvidjeti što će se događati u pogledu "punjenja" gradskog proračuna u idućim mjesecima. Ono što je sasvim izvjesno jest da će prihodi gradskog proračuna po osnovi, prije svega prihoda od poreza na dohodak, ali i po drugim osnovama, biti smanjeni. No upravo zato već sada poduzimamo i prve korake štednje, odnosno smanjenja planiranih rashoda – poručuje gradonačelnik Dinko Burić.