Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 83 pregleda
Ivan Penava:

'Ponosni smo jer napori koje činimo rezultiraju i konkretnim rezultatima'

Ivan Penava
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Gradska uprava je, kaže Penava prošle godine na ime poticaja za gospodarstvo izdvojila oko 3,3 milijuna kuna. Taj iznos je tijekom ove godine narastao dodatnih 30 posto te za potpore poduzetnicima osigurano 4 milijuna kuna

- Možemo kao gradska uprava biti ponosni i zadovoljni jer napori koje činimo rezultiraju i konkretnim rezultatima. Razvoj gospodarstva od prvoga dana bio je temelj našega programa jer smo svjesni da ovisimo o gospodarstvu i da je jedino koje nas može izvući i podići - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na današnjoj konferenciji za novinare.

Povod je objava rezultata Ministarstva financija Vlade RH prema kojima je Vukovar osmi grad u Hrvatskoj po izdvajanjima iz proračuna za poduzetnike, a prema pro capita kriteriju treći grad u Hrvatskoj s izdvajanjima za poduzetnike od 119 kuna po stanovniku.

Pojasnio je i kako je gradska uprava prošle godine na ime poticaja za gospodarstvo izdvojila oko 3,3 milijuna kuna. Taj iznos je tijekom ove godine narastao dodatnih 30 posto te za potpore poduzetnicima osigurano 4 milijuna kuna.

- U odnosu na prije tri godine, kada smo postali vlast u Vukovaru, ti iznosi su povećani 20-ak puta. Međutim, treba znati i kako neke stavke, koje drugi gradovi vode kao svoje olakšice dok mi nismo, nismo niti uračunali tako da su rezultati vjerojatno još bolji. Svemu ovome treba dodati i oko 3 milijuna kuna koje kao potpore gospodarstvenicima izdvaja Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara - rekao je Penava.

Dodao je i kako su se gradske vlasti, svjesne važnosti gospodarstva, postavile kao njihov servis te da su im stoga svi kapaciteti s kojima grad raspolaže svakodnevno na usluzi. Pročelnica za gospodarstvo Grada Vukovara Marijana Grubišić pojasnila je kako Grad Vukovar ima 17 aktivnih različitih potpora koje obuhvaćaju široko područje. Pri tome najviše korištena mjera su potpore za očuvanje postojećih radnih mjesta dok je ona najizdašnija i najveća razvoj konkurentnosti koju mogu koristiti proizvodne tvrtke koje zapošljavaju deset i više zaposlenih.

- Prošle godine gradske potpore koristilo je 136 poduzetnika dok je ove godine, do srpnja, zaprimljeno 247 zahtjeva. Planirana sredstva za poticanje gospodarstva za 2017. godinu su već potrošena. Izvješća poduzetnika pokazuju kako povećavaju dobit, broj zaposlenih, investicije i drugo tako da mjere daju rezultate - rekla je Grubišić.