Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana grada

Ponosni smo na znanje u korištenju fondova EU i najveći rast zaposlenosti

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pleternica je jedan od deset gradova koji najbolje i najučinkovitije koristi fondove EU, istaknuo je premijer

U povodu obilježavanja Dana grada Pleternice i njezina nebeskog zaštitnika svetog Nikole, u novootvorenoj multimedijskoj dvorani održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su bili i predsjednik Vlade Andrej Plenković i pet ministara.

Pleternica Poslovni uzlet Pleternica ulaže u svoje poduzetnike i obrtnike

Pozitivna statistika

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnica Antonija Jozić podsjetila je kako je unatrag dvije godine izvorni proračun Grada iznosio svega sedam milijuna kuna, no uspijevalo se podmiriti obveze prema vrtiću, knjižnici, ponešto dati za kulturu, sport, ali i raditi i graditi.

Prema njezinim riječima, Vlada je za svoje temeljne ciljeve postavila ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja, demografsku obnovu i društvenu pravednost i solidarnost, što su u Pleternici razumjeli i objeručke prihvatili.

Pleternica, folklor Projekt od 17,5 milijuna kuna Pleternica će prva u svijetu dobiti Trg bećarca

– Izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave naš je proračun narastao gotovo na 25 milijuna kuna. Znali smo to iskoristiti, kao što smo znali koristiti i fondove EU. Posljednjih godina Pleternica se u medijima spominje kao grad učinkovitog korištenja fondova EU. Naš je grad redovno među top 10 gradova u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava. O tome svjedoči i ova dvorana u kojoj smo se okupili – kazala je gradonačelnica Antonija Jozić.

Ona je podsjetila da je Pleternica prema podacima Državnog zavoda za statistiku bilježila i najveći broj porasta zaposlenih u Hrvatskoj. Pleternica je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, često je spominjana kao mala sredina koja se učinkovito koristi fondovima EU, kao jedinica lokalne samouprave sa svega osam zaposlenih, kao grad povoljnog poslovnog okruženja, grad bezuvjetnog nalaza Državne revizije. Unatoč tome, nisu stavili ružičaste naočale i pogled im nije zamagljen svim tim uspjesima i nagradama.

– Čvrsto smo na zemlji, znamo da nas čeka još puno posla do ispunjenja ciljeva Vlade, pa time i našega grada. Uspjehe doživljavamo kao potvrdu da idemo u dobrom smjeru ostvarujući viziju našega grada, grada ugodnog življenja koji svoje potencijale ostvaruje održivim razvojem istovremeno prateći suvremene europske trendove – istaknula je gradonačelnica.

Antonija Jozić Odluka vijeća Uz muzej bećarca Pleternica dobiva i prvi Trg bećarca u svijetu
 

Nagrade zaslužnima

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da mu je svaki put veliko zadovoljstvo doći u Pleternicu i vidjeti koliko ovaj grad napreduje, koliko Pleterničani svojom energijom, znanjem, stručnošću i željom za napredovanjem razvijaju svoj grad.

– Sjećam se prije nekoliko godina kada smo ovdje govorili o najmanjoj hidroelektrani u Pleternici koja je bila svojevrsni simbol vašeg poduzetništva i želje da iskoristite činjenicu da je Hrvatska članica EU, a danas evo gledam ovaj interpretacijski centar kojega ste otvorili prije samo tjedan dana. To pokazuje da ste vi u tom procesu itekako napredovali, da ste jedan od deset gradova koji najbolje i najučinkovitije koriste fondove EU. To pokazuje mogućnost prilagodbe, praćenja trendova, snalaženja i želje da budete među najboljima. Na tome vam zaista čestitam – poručio je Plenković.

aglomeracija projekt od 135 milijuna kn Radovi na aglomeraciji Pleternica

U povodu Dana grada, kao i svake godine, zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena su priznanja, a ovaj su ih put dobili Konjički klub Pleternica, Udruga narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar, DVD Buk i župnik Antun Ćorković.