Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Turističke priče zbog kojih treba posjetiti Vukovarsko-srijemsku županiju

Porast noćenja stranih turista, najviše ih dolazi iz Poljske, Italije...

1/2
U 2021. godini u ukupno ostvarenim noćenjima udio noćenja stranih turista je 42,44 posto, a domaćih 57,56 posto

Prema podacima sustava eVisitor, u razdoblju od 1. siječnja do 1. kolovoza na području Vukovarsko-srijemske županije ostvareno 
je ukupno povećanje noćenja od 17 posto u odnosu na 2020. godinu. U odnosu na isto razdoblje 2019.  godine, ostvareno je 58,49 posto ukupnog turističkog prometa.

Inspiracija za putovanje

U 2021. godini bilježi se izniman porast broja stranih noćenja u odnosu na 2020. godinu, odnosno povećanje od 140,18 posto, a ostvareni broj noćenja stranih turista u 2021. godini premašio je ostvarenje u istom razdoblju 2019. Domaći gosti ostvarili su 84,96 posto noćenja iz 2020. godine te 44,72 posto iz 2019. godine.

U 2021. godini u ukupno ostvarenim noćenjima udio noćenja stranih turista je 42,44 posto, a domaćih 57,56 posto. Najviše ostvarenih stranih dolazaka i noćenja ostvareno je s tržišta Poljske, potom Njemačke i Italije.

Ovakvim pozitivnim i ohrabrujućim brojkama doprinijele su i turističke destinacije na području županije kao i turističke priče iz Srijema i Slavonije koje su inspiracija za ljetno putovanje i posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Jedna od njih je i ljubavna priča iz Vinkovaca pa tako Vinkovčani kažu da imaju svoga šokačkog Romea i Juliju. Vinkovački Romeo poznati je hrvatski književnik Ivan Kozarac, a antologijsku pjesmu “Milovo sam garave i plave” napisao je u posljednjoj godini života. Posvećena je njegovoj neprežaljenoj “Juliji”, sestrični Mariji Kozarac. Na živopisnom Krnjašu ispred književnikove rodne kuće, uz rijeku Bosut, spomenik je mladom paru.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

U Županji je poznata priča o prvoj šokačkoj lady, a radi se o Katarini Horvatović koja je bila udana za Engleza Fredyja Hepburna, jednog od vlasnika tvornice tanina izgrađene krajem 19. stoljeća. S Englezima u ovaj kraj došli su i novi običaji, ali i novi sportovi pa su se u Županji prvi put u Hrvatskoj zaigrali tenis i nogomet, o čemu danas svjedoči spomenik nogometnoj lopti.

Od Županje okolnim selima vodi Cesta zlatne niti na kojoj ćete otkriti zaboravljene običaje, zanate, tradicijsku gastronomiju i odlične rakije. Drugim riječima – prava seoska idila.

Prvi zabilježeni datum u povijesti čovječanstva je 22. veljače 2898. prije Krista. Zabilježili su ga stari  Vučedolci. Najljepše priče o njima mogu se otkriti u modernom  Muzeju vučedolske kulture, obaveznoj postaji kad ste na putu iz Vukovara prema Iloku. Izgrađen je na arheološkom nalazištu, na kojem je između 3000. i 2500. prije Krista živjela ova napredna civilizacija.

Stari su Rimljani pričali kako u carstvu imaju rijeku koja dopodne teče u jednom, a poslije podne u drugom smjeru. Ako promatrate 
Bosut, i s najmanjim povjetarcem  učinit će vam se kao da je ova mirna srijemska rijeka promijenila smjer. 

Plovidba brodom

Ovo je tek jedna od priča o prekrasnim srijemskim rijekama. Iz središta Nijemaca zaplovite turističkim brodom Sveta Katarina rijekama Bosutom i Spačvom, na Virovima otkrijte ljepotu Spačvanske šume, a za potpuno drugačiji doživljaj odaberite plovidbu brodom s pogledom na Vukovar – dvorac Eltz, crkvu, Vodotoranj, tvornicu Borovo, luku Vukovar…

Iako se čini da je na području srijemskog vinogorja oduvijek, prve trsove iločkog traminca zasadila je 1710. kneževska obitelj Odescalchi. Ista je ta obitelj u svojim starim podrumima u središtu Iloka gotovo 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila vino u posebna pakiranja, štiteći tako reputaciju od preprodavača. 

Atraktivno izletište Principovac i stari podrumi sastavni su dio Iločke vinske ceste s još dvadesetak vinarija sa sjajnim vinima i najboljim omjerom cijene i kvalitete u Hrvatskoj. Bez obzira na to jeste li vrhunski stručnjak ili vinski početnik, povijesni Ilok stvoren 
je za uživanje. Nisu ga tek tako stari Rimljani prozvali Delicium Mundi ili Slast svijeta!