Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
U idućih godinu dana više pozornosti posvetit će se adutima u vjerskom turizmu

Porcijunkulovo, Sv. Jeronim, Sv. Rok, svetište u Maloj Subotici...

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Najveća vjerska manifestacija svakako je Porcijunkulovo u Čakovcu koje se obilježava se u kolovozu. Velik broj vjernika dolazi i u Svetu Mariju

Rokovo u Međimurju, manifestacija koja je održana u Draškovcu, a dan prije i proslava blagdana Velike Gospe u Svetoj Mariji, pokazali su koliko je još uvijek nedovoljno iskorišten potencijal vjerskog turizma u najsjevernijoj županiji.

Energetska obnova Osam milijuna kuna za škole sa 650 učenika

“Od Roka do našega doba”

Na tisuće hodočasnika okupilo se u te dvije župe, a osim vjerskih slavlja, održani su i brojni svjetovni sadržaji. Proštenja su u Međimurju velik dan za župe. U Draškovcu se tako mogla razgledati izložba slika Kate Dolenec "Anđeli u liku i slici", upriličen je "Draškovski sejem" uz izložbu cvijeća i suvenira, u program je uvrštena i humanitarna modna revija "Od Roka do našega doba", prodajna izložba parfema i drugo. Iz Međimurja je prije 259 godina "istjerana" stočna kuga, a po zavjetu grofa Althana sagrađena je crkva u Draškovcu, poznata i po dva tornja. Do Drugog svjetskog rata brojni su vjernici iz drugih župa hodočastile u Draškovec, da bi u ratnim godinama to činili samo župljani susjednog Goričana, noseći stare zavjetne svijeće. Tradicija se potom počela obnavljati, a velik je iskorak učinjen dolaskom današnjeg župnika Matije Vonića.

Ljetni praznici koriste se za uređenje škola u Međimurju U Centar kompetentnosti za strojarstvo ulažu 50 milijuna kuna

– To je segment turizma kojim se nismo dosad ozbiljnije bavili, no svakako je jedan od potencijala Međimurja, pogotovo kad uzmemo u obzir da je, prema nekim autorima, sv. Jeronim rođen u Štrigovi, u rimskom Stridonu, što je s turističkog aspekta izuzetno zanimljivo. Drugo, imamo prošteništa s velikom tradicijom ovdje na sjeverozapadu Hrvatske. Tu je i povezivanje s međunarodnim hodočasničkim putevima poput puta sv. Martina na Muri. Imamo i Hrvatsko schönstattsko svetište Kraljice srca u Maloj Subotici... – nabraja Rudi Grula iz Turističke zajednice Međimurske županije.

Riječ je, napominje, o specijaliziranom segmentu turizma kojem treba ozbiljno pristupiti i dobro se pripremiti.

Gardijska radionica za djecu

– Imali smo na proljeće zanimljiv razgovor sa stručnjacima koji su duboko u toj priči oko vjerskog turizma, i idućih godinu dana bavit ćemo se time. Ne možemo sve, puno toga je u tijeku, a to je preozbiljna stvar da se radi napola - dodaje Grula.

Stranci hvale raznovrsnost Najveća nam je prednost bogat riblji fond

I obilježavanje Velike Gospe u Svetoj Mariji preraslo je iz vjerskog događanja u kulturno-povijesno nasljeđe Međimurja. Ta župa ove godine slavi 230. obljetnicu postojanja. Središnje misno slavlje u jednom od naših najstarijih svetišta predvodio je preč. Antun Hoblaj, uz svetomarskog župnika vlč. Pavla Markača.

Najveća vjerska manifestacija u Međimurju svakako je Porcijunkulovo u Čakovcu. Blagdan Gospe od Anđela obilježava se u kolovozu. Franjevci su počeli slaviti obraćenje sv. Franje koje se dogodilo godine 1208. u Porcijunkuli, crkvi Gospe od Anđela u Asizu u kojoj je sv. Franjo izmolio porcijunkulski oprost. Osim vjerskih sadržaja, posjetiteljima se također nudi bogat svjetovni program, od koncerata do radionica. Prvi put održana je, primjerice, edukativno-kreativna radionica “Mali gardist” koju je organizirala Zrinska garda Čakovec za dječake i djevojčice.

Promocija Otpjevali "Međimurje, tak mi fališ"