Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Grad Orahovica počeo s provedbom projekta Zaželi

Posao pomoći u kući za 30 dugotrajno nezaposlenih žena, bolja kvaliteta života za 153 starije osobe

Foto: Tomislav Pančić
Gradu Orahovici odobreno je u sklopu programa zaželi 5,19 milijuna kuna

U Orahovici je održan prvi sastanak sa ženama sudionicama projekta “Pomoć u kući starima i nemoćnima s područja grada Orahovice”, koji se provodi u sklopu Programa zapošljavanja žena “Zaželi”.

Na tri mjesta u Orahovici Postavljena stajališta za e-Bicikle

Obilazak korisnika

Sastanku su prisustvovali gradonačelnica, Ana-Marija Petin, viša stručna suradnica za opće poslove Slađana Živković, voditeljica projekta Marijana Pezić i koordinator projekta Adnan Osmani. Svrha je bila predstaviti i upoznati žene sudionice s programima osposobljavanja koji im stoje na raspolaganju.

– Ovakve sastanke treba održavati što češće jer samo zajedničkom suradnjom možemo riješiti probleme, poboljšati uslugu i time doprinijeti većem zadovoljstvu krajnjih korisnika – poručila je gradonačelnica Petin.

Gradu Orahovici ove je godine u sklopu programa “Zaželi” odobren projekt pomoći u kući starima i nemoćnima, čija je ukupna vrijednost 5,19 milijuna kuna. Projekt je u stopostotnom iznosu financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a provedba će trajati 30 mjeseci. Projektom će se zaposliti i osposobiti 30 žena s orahovačkog područja koje su u nepovoljnom položaju, nezaposlene ili dugotrajno nezaposlene. One će pružanjem svakodnevne pomoći u kućanstvu povećati kvalitetu života 153 krajnja korisnika i doprinijeti njihovoj i svojoj socijalnoj uključenosti.

Početkom svibnja izvršen je odabir 30 žena koje će nakon završene edukacije započeti s radom s krajnjim korisnicima. Zaposleni su i voditelj te koordinator projekta, a u tijeku je obilazak i pronalazak krajnjih korisnika te prikupljanje njihovih prijava.

Predavanje za poduzetnike Predstavljen poduzetnički inkubator u Orahovici

Početak edukacije u srpnju

Žene će polaziti program osposobljavanja za poslove gerontodomaćice, čijim završetkom stječu uvjerenje o osposobljavanju. Predviđeni početak edukacije je u srpnju, nakon čega će žene krenuti s radom. Ukupno će biti obuhvaćene 153 starije osobe ili osobe u nepovoljnom položaju kojima je potrebna podrška u kućanstvu. Njima će ovim programom biti pružena pomoć u obavljanju svakodnevnih obaveza. Zaposlenicima i ženama koje sudjeluju u projektu bit će nabavljeni bicikli, majice, mobiteli i ostala oprema.

Svrha projekta je zaposliti u lokalnoj zajednici te obrazovanjem i osposobljavanjem osnažiti i unaprijediti radni potencijal 30 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. Ujedno će se pružanjem usluge pomoći i podrške potaknuti socijalna uključenost i povećati kvaliteta života 153 krajnja korisnika, starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. 

Promocija biciklizma i turističkih potencijala Zagrepčani najbolji na Orahovica Bike Weekendu Sjajan potez DVD-a Suhopolje za pomoć kolegama u Orahovici Posudili im vatrogasno vozilo za ljeto