Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Završen zajednički projekt Belišća, Novog Sada i Gorjana

Postavili solarne elektrane, a "posadili" i solarno drveće

projekt R-SOL-E
1/5
Foto: Grad Belišće
Solarne su elektrane, tako, na dječjem vrtiću, zgradi policije, gradskim bazenima, nogometnom klubu i gradskoj upravi

Solarne elektrane na pet javnih zgrada u Belišću postavljene su u sklopu projekta R-SOL-E, kojega su proteklih 20 mjeseci zajednički provodili Grad Belišće, Grad Novi Sad i Općina Gorjani. Solarne su elektrane, tako, na dječjem vrtiću, zgradi policije, gradskim bazenima, nogometnom klubu i gradskoj upravi. 

Dinko Burić Razgovor s gradonačelnikom Belišća Dinkom Burićem Besplatan vrtić za svu djecu, a tvrtkama za svakog novozaposlenog 5000 kuna

Postavljena je i solarna punionica za električne automobile, info totem, posađeno je solarno "drvo"... Tri grada partnera, naime, uz pomoć obnovljivih izvora energije žele uštedjeti u potrošnji energije. Ukupna je vrijednost projekta 1,01 milijun eura. Od toga, belišćanski dio projekta "težak" je 410.041, novosadski 496.619, a gorjanski 103.492 eura.

- Kao znatno manji grad, ali u korištenju fondova EU iskusniji partner, Belišće je kroz projekt R-SOL-E prenosilo iskustva o procesu provedbe Novom Sadu. Ondje su izradili katastar javne rasvjete te zamijenili dio javne rasvjete energetski učinkovitom i na dosad neosvijetljene točke postavili ukupno 100 svjetiljki sa solarnim napajanjem – ističu u Gradu Belišću.

Foto: Grad Belišće

Stanovnici i posjetitelji općine Gorjani moći će, pak, puniti svoje mobilne uređaje koristeći sunčevu energiju na atraktivnom solarnom drveću koje je "niknulo" na javnim površinama - noću svijetli i nudi klupe za odmor. Gorjani su dobili i solarnu elektranu na Kulturno-turističkom centru Lucije Karalić.

- Zahvaljujući investicijama realiziranima u sklopu projekta R-SOL-E očekuju se godišnje uštede na potrošnji energije od oko 30.000 eura, koji će projektnim partnerima ostati u gradskim/općinskim blagajnama i moći će biti iskorišteni u svrhe poboljšanja života u lokalnim sredinama – zaključuju u belišćanskoj gradskoj upravi.

Foto: Grad Belišće

Kućica-knjižnica u Belišću U svim belišćanskim naseljima Postavljeno devet kućica-knjižnica Otvaranje romskog društvenog doma Vrijedan 1,5 miilijuna kuna Otvoren romski društveni dom u Bistrincima