Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ulaganja Sisačko-moslavačke županije

Potpisani ugovori za energetsku obnovu osam školskih objekata

1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Osnovna škola u Novskoj jedna je od šest do sada obnovljenih, a u ovoj rundi obuhvaćene su područne škole u Popovači i Novskoj, Odjel za djecu s posebnim potrebama u Novskoj te OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji

U sjedištu Sisačko-moslavačke županije potpisani su ugovori s izvođačima radova na energetskoj obnovi i korištenju obnovljivih izvora energije na zgradama javnog sektora, odnosno na ukupno osam škola kojima je osnivač županija na području Popovače, Novske i Petrinje.

povećat će se i sigurnost u prometu HŽ i Auto promet Sisak dogovorili integrirani prijevoz

– Unazad tri godine Županija nastoji stvoriti što kvalitetnije uvjete u osnovnim i srednjim školama – rekao je župan Ivo Žinić dodavši kako su, zahvaljujući članstvu u EU, na raspolaganju značajna sredstva koja pokušavaju što bolje iskoristiti i u školstvu.

– Energetsku obnovu, fasade, zamjena stolarije, krovišta i dr., obavit ćemo na 22 škole, a ukupna je vrijednost radova oko 100 milijuna kuna.

Ovog trena već imamo šest završenih škola pa zahvaljujem izvođačima koji su radili na vrlo brzom radu. Čak su nas iznenadili koliko su to brzo i kvalitetno izveli. Vjerujem da će slično biti i na ovih osam objekata na području gradova Popovače, Novske i Petrinje. Ova sredstva su 85 posto bespovratna iz fondova EU dok ostatak najvećim dijelom financira Županija, no očekujemo da će se u financiranje uključiti i gradovi – dodao je Žinić.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Energetskom obnovom će u ovom „naletu“ biti obuhvaćene tri područne škole s područja Popovače, u Donjoj i Gornjoj Gračenici te Voloderu, tri područne škole s područja Novske, u Bročicama, Brestači i Starom Grabovcu, Odjel za djecu s posebnim potrebama OŠ Novska te Osnovna škola Dragutina Tadijanovića iz Petrinje.

U sufinanciranje će se, sukladno mogućnostima, uključiti i gradovi na čijem se području nalaze škole.

– Ulaganje u infrastrukturu u obrazovnom sektoru od velikog je značaja za grad Novsku, a vjerujem i ostale jedinice lokalne samouprave. Grad Novska je do sada sufinancirao obnovu matične škole Osnovne škole Novska u iznosu od 700 tisuća kuna, a u tijeku je planiranje rebalansa proračuna kako bi osigurali sredstva i za sufinanciranje energetske obnove ostale tri područne škole – rekla je zamjenica gradonačelnika Novske Marija Kušmiš.

Muzej, Knjižica i čitaonica te Pučko otvoreno učilište Za ulaganja u ustanove u kulturi grad Kutina osigurao 7,6 milijuna kuna

Zadovoljna što će i škola kojoj je na čelu biti obnovljena bila je i ravnateljica petrinjske OŠ Dragutina Tadijanovića Ruža Novaković.

– Zahvaljujem Županiji i gospodinu županu što je uvidio potrebu da ova škola, velika površinom i velika po broju učenika, uđe u projekt energetske obnove škola. Škola djeluje na istom mjestu već 45 godina.

Zgrada je to koja je unazad 10 godina djelomično obnovljena, no ova će obnova donijeti velike energetske uštede i u konačnici bolje uvjete za rad učenicima i nastavnom i drugom osoblju škole – rekla je Novaković.

Kako je rečeno, ubrzo će izvođači radova biti uvedeni na gradilišta, a svi se nadaju kako će radovi biti izvedeni u zadanim rokovima.