Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Muzej, Knjižica i čitaonica te Pučko otvoreno učilište

Za ulaganja u ustanove u kulturi grad Kutina osigurao 7,6 milijuna kuna

1/3
Foto: Grad Kutina
Kulturne ustanove najavljuju i brojne događaje za jesen i do kraja godine

Planirano ulaganje u gradske ustanove iz područja kulture ove godine je na razini 7,6 milijuna kuna čime je pokriveno financiranje djelatnosti samih ustanova, poboljšana kvaliteta kulturnog života u Kutini, a također je pojačano ulaganje u samu imovinu ustanova - rečeno je to na sastanku gradonačelnika Kutine Zlatka Babića s ravnateljicama ustanova s područja kulture - Muzeja Moslavine Kutina Jasminom Uroda Kutlić, knjižnice i čitaonice Kutina Suzanom Pomper te Pučkog otvorenog učilišta Jasminkom Molnar.

Grad Kutina i ove jeseni pripremio niz projekata za pomoć učenicima Uz knjige, đacima besplatan i sav školski pribor, a Grad izdvaja novac i za prehranu djece

Ulaganje u muzej Moslavina

Ove se godine dodatno ulaže u Muzej Moslavinu i to u rekonstrukciju cjelokupnih elektroinstalacija, dodatne unutarnje radove i izradu glavnog i idejnog rješenja sanacije podrumskog dijela muzeja.

– Do rujna je postavljeno osam izložbi, a do kraja godine postavit ćemo ih još pet. Treba napomenuti i gostovanja izložbi Muzeja Moslavine Kutina u drugim gradovima i ustanovama. U rujnu ćemo otvoriti gostujuću izložbu Hrvatskog povijesnog muzeja „Za slobodu zlatnu“, orijentalno oružje iz Zbirke oružja Hrvatskog povijesnog muzeja. Do kraja godine bit će još i likovna izložba akademske umjetnice Izabele Hren, in memoriam pedagoškoj djelatnici i slikarici Jelici Ferenđi te etnografska izložba Slavice Moslavac „Čuvari baštine“ – kazuje Jasmina Uroda Kutlić.

Knjižnica i čitaonica Kutina prepoznatljiva je po kreativnim radionicama, ali i interaktivnim lutkarskim predstavama za djecu za koje scenografiju, ali i lutke, izrađuju djelatnice Knjižnice i čitaonice koje pišu i tekstove. Lutkarske predstave uvijek su unaprijed rasprodane te velika radost djeci.

Promjena u župi nakon 15 godina Župnik Dragutin Papić oprostio se od Kutine

Nove predstave

– Iz godine u godinu broj predstava se povećava, tako su u 2018. ukupno održane 34 izvedbe koje je posjetilo više od 1900 djece, a u 2019. godini taj broj će biti premašen. Lutkarska družba je gostovala i u područnoj školi, ali i u Lipiku, Vukovaru u sklopu adventa, te u Lipovljanima – rekla je ravnateljica Suzana Pomper.

Do kraja godine u planu su dvije nove lutkarske predstave te pet književnih susreta namijenjenih raznim dobnim skupinama.

U Kutini ovoga ljeta niz projekata na održavanju prometnica, uložena 3,5 milijuna kuna Cilj nam je svake godine obnoviti 13 kilometara cesta, lokalnih i županijskih

Najviše ulaganja već drugu godinu zaredom usmjereno je prema Pučkom otvorenom učilištu Kutina te s raznim projektima iznosi gotovo 3,5 milijuna kuna. Lani je rekonstruiran sanitarni čvor i promijenjen krov, a ove godine ugrađen je lift dok uskoro počinju i radovi na sustavu grijanja i klimatizacije, te na promjeni kompletnih elektroinstalacija u kinu.

U Pučkom otvorenom učilištu do kraja godine očekuje se niz aktivnosti: od održavanja festivala „FANI“ u rujnu, festivala „Idem ja u kazalište“, kina za najmlađe i festivala dječjeg folklora Hrvatske u listopadu, raznovrsnog sadržaja povodom Dana grada u studenom do baletne predstave „Don Quijote“ i niza koncerata i predstava u vrijeme adventa.

Potpisan ugovor Rekonstrukcija atletske staze u Kutini