Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Pomoć poljoprivrednim proizvođačima

Potpore i za obranu od tuče, okrupnjavanje, trajne nasade...

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Jedan korisnik može podnijeti zahtjev za potporu iz više mjera pod uvjetom da njihov maksimalni iznos ne prelazi 70.000 kuna godišnje, dok je najmanji iznos potpore 100 kuna

– Ovo je početak ciklusa financijske potpore u ovoj godini kako bismo stvorili bolje uvjete za naše korisnike. Ostvarivanje efikasne poljoprivrede, povećanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda i osiguranje egzistencije stanovništvu koje se bavi isključivo poljoprivredom ciljevi su ovog Programa kojim kontinuirano povećavamo mjere te mu raste broj korisnika – ističe pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović.

Iz županijskog proračuna za poljoprivredu se prosječno izdvaja oko tri milijuna kuna.

Međimurci u metropoli Obogatili grad Zagreb svojim radom, idejama i kulturom

Sve počelo 2014. godine

Zbog značaja poljoprivrednog sektora za gospodarstvo i novih izazova s kojima se susreću poljoprivrednici, Međimurska županija izradila je program potpora poljoprivredi i pokrenula niz projekata pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Zbog gospodarskog, ali i socijalnog te tradicijskog značaja, poljoprivreda je jedna od najvažnijih grana privređivanja u Međimurju, napominje župan Matija Posavec, predstavljajući javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi u 2020. Te prve 2014. preko programa financirana je samo jedna mjera koja je obuhvatila 53 korisnika, a već prošle godine obuhvaćeno ih je 393.

– U razdoblju od 2014. do 2019. za potpore u poljoprivredi isplaćeno je oko 2,1 milijun kuna, a u 2020. kroz županijski proračun za ovaj program osigurano je čak 1,4 milijuna kuna. Ulažemo u niz mjera kojima našim poljoprivrednicima želimo dati dodatni vjetar u leđa i motivirati ih da rezultati, brojke i uspjeh u plasmanu kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda na tržište iz godine u godinu budu sve bolji – kaže župan Posavec.

Na raspolaganju deset mjera

Međimurje se, dodaje, može pohvaliti robnim markama koje su brendirane po svim pravilima struke, najboljim medom, kozjim mlijekom i vinima, a velika količina hrvatskih potreba, posebice krumpira i jabuka, pokrivena je proizvodnjom upravo iz Međimurja.

Javni poziv u 2020. sastoji se od deset mjera, od edukacije i stručnog osposobljavanja poljoprivrednika, podizanja i obnove trajnih nasada do nabave sustava za obranu od tuče, ekološke poljoprivrede, iskorjenjivanje artritisa kod koza, sudjelovanja na sajmovima i izložbama, okrupnjavanja i povećanja posjeda poljoprivrednog zemljišta i drugog.

MEĐIMURSKA PRIRODA Postavljaju ograde za žabe koje žele preko ceste

Voditeljica Odsjeka za poljoprivredu i turizam Danica Pošta ističe da korisnici potpora mogu biti poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, udruge poljoprivrednih proizvođača, udruge koje se bave razvojem ruralnog područja i očuvanja vrijednosti sela te poduzetnici i ustanove koje u trenutku objave javnog poziva imaju sjedište i djelatnost na području Međimurske županije.

Do kraja godine raspisat će se natječaji za još nekoliko mjera, među ostalima i za kontrolu plodnosti tla i potpore za istraživačke projekte. 

Pojačanja u Županijskoj bolnici Čakovec Stiglo osam novih liječnika, među njima je i povratnik iz Austrije