Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
gospodarski razvoj županije

Potpore od gotovo dva milijuna kuna za 76 gospodarstvenika

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Najviše potpora građevinarstvu, prerađivačkoj industriji, uslužnim djelatnostima, ali i za stručne, znanstvene i tehnološke djelatnosti

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban potpisao je ugovore sa 76 korisnika programa potpore pri osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Županije, ukupne vrijednosti 1,989.203 kune nepovratnih sredstava. Splitsko-dalmatinska županija dosad je u okviru ovog programa za razdoblje 2014.-2018. dodijelila 407 potpora u ukupnom iznosu od 6,989.071 kunu.

POTPORE Za male poduzetnike osigurano 200.000 kuna, najviši pojedinačni poticaj je 10.000 kuna

Mjere za žene poduzetnice

– Ovom mjerom mlade ljude koji žele ići u poduzetništvo u Dalmatinskoj zagori sufinanciramo s udjelom od 80 posto, za razliku od Grada Splita gdje sufinanciramo 50 posto. U nominalnim odnosima to je 30 tisuća kuna u odnosu na 20 tisuća – rekao je Boban. Najviše potpora dodijeljeno je građevinarstvu, prerađivačkoj industriji, uslužnim djelatnostima (električari, vodoinstalateri, frizeri), ali i za stručne, znanstvene i tehnološke djelatnosti. Boban je naglasio da su uočili problem s ljudima od 50 i više godina koji su još uvijek u naponu snage i žele krenuti u svijet poduzetništva.


– Teško su zapošljivi na tržištu i njih smo odlučili financirati s 80 posto, a u Splitu s 50 posto. Nominalno je to 50 tisuća kuna u Dalmatinskoj zagori i 30 tisuća kuna u Splitu. Posebni smo naglasak stavili na poduzetnice, žene koje kreću u svijet rada. Za njih smo predvidjeli posebne mjere, a jedna od njih je sufinanciranje boravka njihova djeteta u vrtiću s 10 tisuća kuna. Žene koje kreću u poduzetništvo sebe daju veći dio dana i zbog toga imaju problem s brigom o vlastitom djetetu, a našom mjerom pokrivamo gotovo cijeli godišnji trošak boravka djeteta u vrtiću – naglasio je Boban i dodao da ova mjera ne isključuje prijavu na projekt “Tu je tvoj dom”.

Poticajnim mjerama do razvoja gospodarstva Mladim vinkovačkim poduzetnicima HZZ isplatio gotovo dva milijuna kuna poticaja


– S obzirom na to da ova mjera obuhvaća samo mlade gospodarstvenike i poduzetnike čija je tvrtka ili obrt mlađi od dvije godine, u Županiji imamo nove programe koji su ove godine polučili izvrstan rezultat. Kroz taj program kreditiranja imamo prijave na 670 milijuna obrtnih sredstava, a već sada je putem ugovora s 9 banaka u Hrvatskoj odobreno gotovo 220 milijuna kuna obrtnih sredstava. Naše sufinanciranje je dva posto kamata. Sve ove mjere i akcije, uz veliki napor stručnih službi Županije, podupiru gospodarski život županije i potiču daljnji razvoj poduzetništva s naglaskom na Zagoru – rekao je Boban i napomenuo da na ove mjere ne mogu aplicirati oni koji imaju ili planiraju imati kafiće i trgovine na malo, jer toga imamo na pretek.
Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić naglasio je da je cilj programa zapošljavanje, a da je njegova realizacija najbolja kroz poduzetništvo.


– Korisnik potpore može se javiti samo jednom, ali može i dogodine ako zaposli minimalno jednu osobu. Radili smo analizu potpora koje smo dali do sada. Prije potpora bilo je 848 zaposlenika, a  danas 1020. To je izvanredan rezultat. Zatvoreno je svega 4 posto poslovnih subjekata. Na ovaj način Županija vas ohrabruje u projektima, možete tražiti mjere od Zavoda za zapošljavanje, a paralelno se javiti na naš projekt – rekao je Katavić.


Pomoć obrtnicima i poduzetnicima Gotovo 300.000 kuna potpora zidarima, stolarima, bravarima, frizerima, krojačima...

Život u Zagori

Ovlaštena arhitektica Ana Pajdek Omero jedna je od onih koji su se javili na natječaj Županije i dobila je 8800 kuna, a u ime svih potpisnika ugovora zahvalila je županu i Županiji na dodijeljenim potporama.
– Procedura je vrlo jednostavna, dokumenti se prikupe u jedan do dva dana, a dobiju se sredstva koja su svakom poduzetniku potrebna. Natječaj sam vidjela na stranicama Županije i dobivena sredstva svakako mi puno znače – kazala je Pajdek Omero.


– Budući da mi je ovo prvi poticaj koji sam dobio za razvijanje djelatnosti, vjerujem da će mi znatno olakšati razvijanje posla kojim se bavim. Plan mi je i dalje pratiti natječaje koji se raspisuju i javljati se i na natječaje koji se raspisuju iz Europskih fondova – rekao je Mario Ajduk, jedan od potpisnika ugovora.
Na koncu, Boban je najavio da će na jesen potpisati još 15-ak ugovora iz ovog programa. – Osobito ćemo poduprijeti ljude koji se žele vratiti i živjeti u Zagori. Oduvijek je bila uzrečica da zgrada ne može hraniti obitelj, ako nema čovjeka koji će hraniti tu zgradu. Neka vam je sretno! – poručio je Boban.

Potpore iz županijskog proračuna Ove godine 1,175 milijuna kuna za projekte i programe 80 udruga civilnog društva