Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Poticajnim mjerama do razvoja gospodarstva

Mladim vinkovačkim poduzetnicima HZZ isplatio gotovo dva milijuna kuna poticaja

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
U posljednje dvije godine Grad je kroz 59 potpora podržao pokretanje vlastitog obrta ili trgovačkog društva

Razvoj poduzetništva, poticajne mjere koje poduzetnicima nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) kao i gradske mjere subvencioniranja poduzetnika tijekom 2019. godine bile su središnje teme ravnatelja HZZ-a Ante Lončara i gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića.

Javni poziv Milijun kuna novih potpora poduzetnicima: Korak dalje u razvoju gradskog gospodarstva

Pružanje potpore

– Vukovarsko-srijemska županija ima izvrsne rezultate u provedbi mjera aktivne politike. Osim projekta Zaželi koji je postigao izvrsne rezultate u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od 1. siječnja do 30. lipnja u mjere aktivne politike uključeno je 1200 osoba, uz izdvajanje sredstava od 28 milijuna kuna. Veliki interes iskazuje se za mjeru samozapošljavanje, od klasičnih obrta i poslovnih subjekata do inovativnih ideja, a oko 50 posto korisnika mjera aktivne politike, osobito samozapošljavanje, mlade su osobe do 30 godina – rekao je, među ostalim, Lončar.

Tijekom razgovora rečeno je kako, otkad su uvedeni poticaji za samozapošljavanje HZZ-a, da oni iz godine u godinu izazivaju sve više interesa i korisnika. Istaknuto je i kako na tablicama HZZ-a Vinkovci stoje jako dobro, na nekima su u samom vrhu i rast isplaćenih poticaja veći je od 100 posto.

Objašnjeno je kako putem Upravnog odjela za gospodarstvo i poduzetničko-potpornih institucija u Vinkovcima – Tehnološkog parka i Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, Grad Vinkovci pružaju potporu mladim poduzetnicima pri razvoju njihove poduzetničke ideje, procesu inkubacije, ali i svakodnevno svim poduzetnicima. Uz to treba znati i kako je HZZ u periodu od travnja 2018. do travnja 2019., putem mjere Potpora za samozapošljavanje, mladim poduzetnicima na području Vinkovaca isplatio gotovo 2 milijuna kuna. To je povećanje od 116% u odnosu na period do travnja 2018. U posljednje dvije godine Grad je putem 59 potpora za otvaranje obrta i trgovačkih društava podržao pokretanje vlastitog obrta ili trgovačkog društva te je u ovoj godini u gradskom proračunu osigurano milijun kuna za potpore poduzetnicima.

Grad Bjelovar osigurao 2,5 milijuna kuna za pomoć poduzetnicima Potpore poduzetnicima za otvaranje novih radnih mjesta, ulaganje u strojeve i opremu

U Vinkovcima je od 2016. do 2018. godine zabilježen rast isplaćenih iznosa s 961 tisuću na 2,3, pa na 5,2 milijuna kuna. U isto vrijeme broj novouključenih rastao je s 40 na 65 i na 96 u prošloj godini. Prema broju novouključenih korisnika kojim su poticaji isplaćeni u prva četiri mjeseca ove godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj novouključenih povećan je s 21 na 38.

Razvoj gospodarstva

– Svakako da sam zadovoljan ostvarenim rezultatima pri čemu bih posebno pohvalio naše mlade poduzetnike koji aktivno povlače sredstva iz gradskog, državnog proračuna i fondova EU. Razvoj poduzetništva važan je za nastavak razvoja grada i upravo zato, osim mjera koje potencijalnim poduzetnicima nudi HZZ, Grad Vinkovci putem mjera subvencioniranja poduzetnika u 2019. godini dodatno će stimulirati mala i mikropoduzeća – najavio je Bosančić, koji u budućnosti želi da ti rezultati budu još bolji i kvalitetniji.

Istaknuo je kako je osnovni preduvjet daljnjeg razvoja i kvalitetnijeg života Vinkovaca i njegovih građana razvoj gospodarstva te da gradske vlasti ulažu maksimalne napore kako bi gospodarstvo Vinkovaca dobilo novi uzlet.

Sastanku u Vinkovcima nazočio je i predstojnik Područnog ureda HZZ-a u Vinkovcima Dražen Jerković, koji je rekao kako je u tekućoj godini odobren znatan broj samozapošljavanja za različite djelatnosti.

– Ipak, najzastupljenije su djelatnosti graditeljstvo, većinom u strukovnim zanimanjima, uslužne djelatnosti i IT sektor – rekao je Jerković tijekom sastanka.

Grad Split bespovratna sredstva Poduzetnici početnici, prijavite svoje inovativne ideje!