Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
demografske mjere

Povećali sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji

Demografske mjere u Garešnici
Foto: Grad Garešnica
Do kraja godine uslijedit će još potpisivanje ugovora s novim gradskim stipendistima, učenicima i studentima, bit će potpisano 12 novih ugovora, od toga sedam s učenicima i pet sa studentima

Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija proteklih je dana organizirao nekoliko prijema povezanih s gradskim demografskim mjerama usmjerenim prema djeci, učenicima i studentima te mladim obiteljima, a upravo te mjere jedan su od prioriteta u radu gradske uprave koja njihovim provođenjem nastoji stvoriti i jačati uvjete za ostanak mladih, pa čak i za njihov povratak u Garešnicu.

Garešnica Usvojen proračun, poticaji za poduzetnike, demografiju...

Prvo je organiziran prijem za novorođenčad i njihove roditelje na kojem je darivano desetero djece. Darivane bebe u ovom, posljednjem krugu darivanja u 2019. godini, bile su Ana, Nika, Leon, Darko, Aleksandar, Astrid, Ines, Pavel, Jakov i Petar. Na račune njihovih roditelja isplaćeno je tisuću kuna jednokratne naknade koju Grad Garešnica isplaćuje za svako novorođeno dijete, a na prijemu su im uručeni i prigodni paketi u vrijednosti od 400 kuna. Na godišnjoj razini Grad Garešnica isplati oko 60-ak takvih naknada za djecu.

Također je upriličen prijem za mlade obitelji koji su ispunile uvjete za dodjelu sredstava za stambeno zbrinjavanje. Riječ je o osmero mladih obitelji od kojih je njih sedam dobilo po 7.000 kuna za kupovinu kuće ili stana, a jedna obitelj je dobila 5.500 kuna za uređenje stambenog prostora u kojem živi. Tu je demografsku mjeru Grad Garešnica uveo prije dvije godine, prošle godine za nju je bilo osigurano 50 tisuća kuna, a u ovoj godini taj je iznos povećan na 100 tisuća kuna.

DV “Maslačak” u programu Ekoškole Garešnički vrtićarci učit će kako se brinuti o okolišu

Do kraja godine uslijedit će još potpisivanje ugovora s novim gradskim stipendistima, učenicima i studentima, bit će potpisano 12 novih ugovora, od toga sedam s učenicima i pet sa studentima. Grad Garešnica na godišnjoj razini stipendira 30-ak učenika i studenata, a njihova je obveza da redovito upisuju školske godine. Visina stipendije za učenike iznosi 300 kuna, a za studente 600 kuna tijekom deset mjeseci u školskoj odnosno akademskoj godini. Među gradskim stipendistima je i jedna studentica medicine koja će nakon školovanja raditi u Garešnici, a visina njene stipendije iznosi 1.500 kuna.