Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
povorka aranžiranih kola i defile oldtimer traktora

Povorka aranžiranih kola, atrakcija zadnjeg dana Picokijade

1/18
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Povorka je svojim prikazom sve posjetitelje podsjetila na zaboravljene običaje, zanate, nošnje, radove i način života

Na Trgu sv. Jurja održana je povorka aranžiranih kola i defile oldtimer traktora Podravina od leta do leta. Povorka je dio Picokijade od samog početka, a samim time čuva izvornost i tradiciju đurđevačke Podravine. Ova manifestacija je jedinstvena pokretna izložba starih običaja i obrta te ruha i folklornog nasljeđa Podravaca, kakve nema drugdje u Hrvatskoj. Povorka je svojim prikazom sve posjetitelje podsjetila na zaboravljene običaje, zanate, nošnje, radove i način života, priopćili su iz Grada Đurđevca.

Đurđevački pijesci U tijeku radovi na zgradi Posjetiteljskog centra i zgradi hostela u Boriku

Priznanje za najoriginalniju ekipu otišlo je u ruke članova Konjičkog kluba Virovski konjanici koji su uprizorili kirijaše. Članovi Gradskog kazališta Đurđevac prikazali su kako je izgledala birtija na pijačni den, odnosno četvrtkom, a za to su dobili priznanje za najzabavniju ekipu. Najtradicionalnija ekipa bila je ona iz Sirove Katalene za ‘V goricama je najlepše’, dok su članovi KUD-a Grgur Karlovčan primili priznanje za najatraktivniju ekipu. Priznanje za sudjelovanje dobili su i članovi KUD Gruntovec.

Nagrade je sudionicima povorke uručio gradonačelnik Hrvoje Janči koji je naglasio da je ponosan jer je u povorci bio rekordan broj u zadnjih nekoliko godina.

- Svi vi odvajate svoje vrijeme kako biste očuvali i živjeli našu kulturnu baštinu, stoga mi je iznimno drago vidjeti da svake godine u povorci sudjeluje sve više udruga. Ovo je jedna od najvažnijih manifestacija u programu naše Picokijade - rekao je gradonačelnik Janči.

Krenule pripreme za Dane zlevanke u Svetoj Ani Mještani se udružili i uredili okoliš oko vodenice

Priznanja za nesebično sudjelovanje dobile su i sve udruge koje su sudjelovale u ovogodišnjoj povorci. I ove je godine voditelj programa bio televizijski voditelj Branko Uvodić.