Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Sadržajno Ljeto u Svetom Martinu na Muri

Povorka starih običaja i zanata te novi simbol – grozd

storyeditor/2024-08-23/MZB.jpg
Foto: Međimurska županija POVORKA je i ovog puta pružila nezaboravno iskustvo upoznavanja sa starim zanatima i običajima

Turistička zajednica Sveti Martin na Muri je u suradnji s Općinom Sveti Martin na Muri, uz podršku Turističke zajednice Međimurske županije i Hrvatske turističke zajednice, i ove godine organizirala manifestaciju "Ljeto u Svetom Martinu na Muri" od lipnja do kolovoza. Središnji događaj bila je tradicionalna povorka starih običaja i zanata.

Povorka je i ovog puta pružila nezaboravno iskustvo upoznavanja sa starim zanatima i običajima. Sudionici povorke su u autentičnim kostimima i s tradicionalnim alatima prikazali zaboravljene običaje i zanate našeg kraja te na taj način oživili stare običaje i našu bogatu tradiciju. Povodom Dana turizma Općine Sveti Martin na Muri, na samom ulazu u mjesto postavljena je skulptura, novi simbol općine. Riječ je o dorskom stupu koji simbolizira antički Halicanum i skulpturi grozda koji simbolizira običaje kraja i zaštitnika općine, svetog Martina.

Grozd visine 2,3 metra s antičkim je stupom povezan lukom u obliku vinske rozgve.

– Grozd simbolizira ulazak u međimursko vinorodno područje, a ovaj rimski stup znači da je ovuda prolazila stara rimska cesta i postojalo rimsko naselje.

Rimljani su vjerojatno i donijeli vinovu lozu u naš kraj, pa je ovaj luk ta poveznica – rekao je načelnik Martin Srša.

Manifestaciji u Svetom Martinu na Muri nazočio je i međimurski župan Matija Posavec, koji je istaknuo kako Međimurje bilježi pozitivne turističke brojke, što je uvelike povezano s bogatom ponudom i sadržajima koje Međimurje nudi.

– Ova manifestacija zasigurno je jedna od atraktivnijih turističkih aduta Međimurja, a umjetnička instalacija koja krasi ulazak u samo mjesto dodatno naglašava poštovanje prema našoj povijesti. Stari Rimljani prvi su zasadili vinovu lozu u Međimurju, a rimsko naselje Halicanum svjedoči o tome. Instalacija je simbol naše povijesti, a završetak gradnje Interpretacijskog centra u Svetom Martinu na Muri bit će sljedeći važan korak u očuvanju i prezentaciji naše bogate baštine – rekao je Posavec.

Autor instalacije je umjetnik Arjun Šardi Puri, dok je instalaciju izradila tvrtka All-Var iz Peklenice. 

 

storyeditor/2024-08-23/Bijela-roda_kamera-4.jpg Najviše gnijezda pronađeno je u Vrbovcu (58) i Ivanić-Gradu (32) Bijela roda – simbol očuvanih staništa i tradicionalnog života storyeditor/2024-08-23/natjecanje_oraca_B.jpg Prekodravlje u subotu domaćin tradicionalne manifestacije U Goli će se održati 22. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije storyeditor/2024-08-23/Dani_piva_Karlovac_-_glavna_pozornica.jpg Gosti mogu kušati i 17 internacionalnih vrsta piva koje inače nisu dostupne u Hrvatskoj Na karlovačkim Danima piva uživajte u druženju, koncertima, pivu