Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Iza Vukovara uspješna gospodarska godina

Povratak u krizno poslovanje s ciljem što bržeg oporavka gospodarstva

1/2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Dobro nam je krenulo i baš je tada došla kriza. No prebrodit ćemo je uz ozbiljnost i transparentnost i dočekati ljepše dane, rekao je Penava

Poslije godina krize, stagnacije i onda konačno porasta gospodarskih aktivnosti, Grad Vukovar je tijekom 2019. postigao ponajbolje gospodarske rezultate kada se gleda razdoblje od mirne reintegracije.

sagrađena u 18. stoljeću Obnovljena kapela sv. Roka

Prema riječima gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, u Vukovaru je u prosincu prošle godine, mjesecu koji se uzima kao referentan s obzirom na to da je tada utjecaj turističke sezone i sezonsko zapošljavanje minimalno, bila zaposlena 9991 osoba, što je povećanje od sedam posto u odnosu na godinu prije. Samo tijekom prošle godine na području Vukovara otvoreno je 100 novih obrta, a tijekom 2018. otvoreno je 50 novih obrta.

– Prvi put od 2011. u Vukovaru smo prešli magičnu brojku od 10.000 zaposlenih. Taj uzlazni trend nastavljen je i u siječnju i veljači kada je broj zaposlenih dodatno rastao. Svi pokazatelji govorili su da bi ove godine broj zaposlenih prosječno iznosio oko 10.500 – rekao je Penava predstavljajući gospodarske rezultate Vukovara od prošle godine.

Međutim, u ožujku se puno toga promijenilo pa je već bilo 105 zaposlenih manje nego u veljači, što se izravno povezuje s epidemijom koronavirusa i krizom koja je nastupila. Penava kaže kako se, nažalost, tijekom idućih mjeseci očekuje daljnji pad broja zaposlenih u gospodarstvu. Govoreći o gospodarskim kretanjima, pojasnio je da je u Vukovaru tijekom 2011., kada je Hrvatsku zahvatila gospodarska kriza, započeo pad broja zaposlenih. Stanje se stabiliziralo nekoliko godina prije, a od 2016. godine počela je uzlazna putanja koja je trajala sve do ove krize.

unatoč epidemiji Radovi u gradu i dalje idu

– Očigledno je da zatvaramo stranicu pozitivnih trendova u gospodarstvu i ulazimo u krizu za koju nitko ne zna kolika će biti, ali moram istaknuti da je Vukovar u zadnjih 5,5 godina dobio farmaceutsku industriju kao snagu koja ostaje i najnoviju akviziciju, a to je dolazak avioindustrije i nadam se da će ta priča zaživjeti u punom obujmu, jer nam je to strateška vrijednost. Tu je IT sektor, a prije svega tvrtka Code Consulting – rekao je Penava.

Dodao je i kako će se u idućem razdoblju puno toga morati promijeniti i ponovno se vratiti u „krizno poslovanje“ tijekom kojega će se na neke stavke, koje nisu nužne, odvajati manje novca, a sve s ciljem što bržeg oporavka gospodarstva i vraćanja na brojke koje smo imali do prije nekoliko tjedana. Najavio je i kako tvrtka Enikon Aerospace, koja proizvodi aviodijelove, nastavlja sa svojim planiranim aktivnostima za otvaranje pogona u Vukovaru, s time da je sada realno očekivati da će se to razdoblje nešto rastegnuti. Skupina od 25 Vukovaraca već je poslana na edukaciju u Zagreb i Njemačku.

Penava je podsjetio na mjere koje je Grad Vukovar donio kao pomoć gospodarstvu i građanima u ovoj krizi te najavio i novi paket koji će, kako je rekao, biti puno ozbiljniji iskorak u tom smislu.

Turizam Na autocesti A5 postavljena turistička ploča

– Imamo još puno nepoznanica u smislu prihodovne strane, s time da nam je jasno što u smislu rashodovne trebamo raditi. Gradski odjel za gospodarstvo kontaktirao je s 260 gospodarstvenika i u izravnom kontaktu prikupljamo podatke o utjecaju krize na njih i o njihovim idejama kako je što bezbolnije prebroditi. Najavljujem ozbiljan i financijski zahtjevan paket od nekoliko milijuna kuna. Nećemo žuriti s mjerama. Dobro ćemo odvagati i promisliti u kojem smjeru i na koji način pomoći gospodarstvenicima, a sve dosad donesene mjere ostaju na snazi do daljnjeg. Kao zaključak mogu reći da nam je upravo dobro krenulo i baš je tada došla kriza. Uz potrebnu ozbiljnost i transparentnost, bit ćemo je u stanju prebroditi i dočekati ljepše dane – zaključio je gradonačelnik Penava.