Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dubrovačko-neretvanska županija priprema se za sezonu

Poziv turističkim radnicima da se jave na cijepljenje

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
“Šaljemo gostima poruku sigurnosti i važno je da se turistički djelatnici odazovu u što većem broju”

Župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik te ujedno i načelnik Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo održali su u palači Ranjina sastanak s gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem, ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Matom Lakićem i ravnateljem Doma zdravlja Dubrovnik Brankom Bazdanom o cijepljenju turističkih djelatnika protiv COVID-19.

Započeo turistički oporavak Dubrovnika Aktiviraju se dva najvažnija tržišta – američko i britansko

U Dubrovniku početak

Na sastanku je istaknuto kako je prvo organizirano cijepljenje djelatnika u turizmu u Sportskoj dvorani u Dubrovniku proteklo izvrsno, uz visok odziv, a naglašeno je i da je općenito u županiji velik interes za cijepljenje. Kao imperativ je stoga postavljen cilj procjepljivanja svih turističkih djelatnika tijekom svibnja kako bi ljetnu sezonu dočekali spremni s ciljem postizanja standarda zelene zone, odnosno sigurne destinacije. Jedan od zaključaka sastanka je poziv djelatnicima u turizmu i njihovim poslodavcima da se u što većem broju prijave za cijepljenje preko Ministarstva turizma koje daje detaljne upute.

Treba istaknuti da je na prvom organiziranom cijepljenju turističkih djelatnika cjepivo protiv COVID-19 primilo 427 osoba. Također, do današnjeg dana prvu dozu cjepiva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji primile su 17.393 osobe, a drugu dozu 4774 osobe.

PREDIVNO Muškovci: Bajkovito izletište na rijeci Zrmanji

Inače, organizirano cijepljenje turističkih djelatnika u Hrvatskoj počelo je prije 10-ak dana u Dubrovniku. Dubrovačku sportsku dvoranu, gdje su se cijepili, obišla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u pratnji župana Nikole Dobroslavića i zamjenika Joška Cebala te zamjenice gradonačelnika Dubrovnika Jelke Tepšić. Ministrica je tom prilikom izjavila da je Dubrovnik izabran za početak cijepljenja zbog svog značaja kao odredišta. – Projektom “Safe Stay in Croatia” razvili smo sve standarde. Šaljemo gostima poruku sigurnosti i važno je da se turistički djelatnici odazovu u što većem broju. Cijepljenje se nastavlja organizirano i u ostalim županijama jer su nam turistički djelatnici prioritet. Očekujem da oni koji iskažu želju budu procijepljeni prije početka sezone – rekla je Brnjac.

Testovi za goste

Napomenula je kako je 70 posto turističkih djelatnika pokazalo interes za cijepljenje. – Svakako očekujemo i veći odziv jer su turistički djelatnici u izravnom kontaktu s gostima, a i važno nam je smanjiti mogućnost stvaranja žarišta. Uz to, gosti će u odabiru destinacije gledati stanje procijepljenosti. Vlada će osigurati antigenske testove za goste, uz simboličnu cijenu, a na nama je da se pridržavamo epidemioloških mjera – izjavila je ministrica Brnjac. Dodala je kako je bitno da punktovi za testiranje budu raspoređeni ne samo u zračnim lukama i na graničnim prijelazima, nego i u marinama te drugim mjestima gdje će biti jasno dostupni gostima. Brnjac je najavila da će se, u dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, u akciji procjepljivanja voditi računa i o privatnim iznajmljivačima.

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA ZA POSJETITELJE Otvorena "Skelarska kuća" uz rijeku Muru

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je zadovoljstvo što je Dubrovnik izabran za početak cijepljenja turističkih djelatnika.

– Dubrovnik po svojoj važnosti to i zaslužuje, a i najteže smo pogođeni koronakrizom. Šire dubrovačko područje je u 2020. zabilježilo pad veći od 80 posto u turizmu u odnosu na 2019. godinu – podsjetio je Dobroslavić.