Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Interpretacijski centar baštine Banovine

Predavanja u povodu 440. obljetnice bitke kod Gvozdanskog

Interpretacijski centar baštine Banovine
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Centar je prije desetak dana posjetiteljima otvorio vrata svojih novouređenih prostorija u Petrinji

Interpretacijski centar baštine Banovine pripremio je bogat program, a sve u skladu sa svojom temeljnom zadaćom – prezentacijom bogate povijesti i baštine Banovine. Centar je prije desetak dana dobio i svoje prve prostore u Petrinji vrijedne 2,7 milijuna kuna, a otprilike istodobno pokrenut je serijal predavanja u povodu 440. godišnjice bitke kod Gvozdanskog.

Župa Bučica župa bučica Župa skuplja novac za obnovu crkve i traži pomoć građana

– Izložbama, predavanjima i drugim aktivnostima predstavljat ćemo javnosti bogatu povijest Banovine još od doba prapovijesti, preko antike i turskih osvajanja do Vojne krajine i Domovinskog rata. Obljetnica bitke kod Gvozdanskog se tu aktualno uklapa – rekla je ravnateljica Centra Martina Mladenović.

Nakon prošlotjednog predavanja dr. sc. Ivana Mirnika o srebru Nikole Zrinskog, u ponedjeljak, 29. listopada u Državnom arhivu Sisak od 18 sati Interpretacijski centar organizira dva predavanja.

Grad na Kupi jedinstvena cjelina Petrinjskih deset projekata “Grada na Kupi” koji će se financirati iz europskih fondova

Prvo je predavanje “Sisačka utvrda i njezine predstraže u obrambenim strategijama sredinom 16. stoljeća” doc.dr.sc. Hrvoja Kekeza, profesora s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a potom će uslijediti predavanje “Bitka kod Gvozdanskog” Domagoja Sremića, profesora povijesti u Gimnaziji Sisak.

U studenom nas očekuje još predavanja o utvrdama petrinjskog kraja i Gvozdanskom. Mimo toga, u prostoru Centra će 14. studenoga biti otvorena izložba o donjem rublju “Zaviri ispod” Muzeja Moslavine, a u prosincu će biti postavljena prigodna izložba o Petrinjskim betlemašima.

udžbenici Prvi dan škole Zagreb Petrinji donirao udžbenike Darinko Dumbović PETRINJA Gradonačelnik predstavio svoj projekt brze ceste