Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
U povodu treće obljetnice uvrštenja na UNESCO-ov popis svjetske baštine

Predstavljen jedinstveni slatki suvenir – Tvrđava sv. Nikole u raskošnoj bijeloj čokoladi

1/12
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Ekskluzivni suvenir predstavljen je u jedinstvenom ambijentu tvrđave pred stotinjak uzvanika, a među njima su bili i župan Goran Pauk te zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta

– U povodu treće obljetnice uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na UNESCO-ov popis svjetske baštine, Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije i Kraš predstavili su jedinstveni suvenir. Ručno rađena Tvrđava sv. Nikole izlivena u bijeloj čokoladi izrađena je u sklopu projekta „Hrvatska baština“ kojim naša najstarija konditorska industrija priprema obilježavanje 110. godišnjice postojanja. Ekskluzivni suvenir predstavljen je u jedinstvenom ambijentu tvrđave pred stotinjak uzvanika iz kulturnog i javnog života. Među njima bili su i župan Goran Pauk te zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, koji nisu krili ponos što je Šibenik dobio reprezentativni službeni suvenir – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

Dobili odobrenje Agencije za mobilnost i programe EU Za projekte strukovnih škola Šibensko-kninske županije 300.000 eura iz EU

Podsjetnik na dane ponosa

Župan Goran Pauk projektu obnove tvrđave posvećen je od samog početka.

– Dan kada je Tvrđava sv. Nikole uvrštena na UNESCO popis mi je urezan u pamćenje. To priznanje je došlo nakon desetljeća rada na očuvanju, obnovi i uređenju ovog područja. Konačna i potpuna obnova tvrđave je dugotrajan projekt na kojem nastavljamo raditi, a njezino uvrštenje na UNESCO-ov popis otvorilo nam je mnoga vrata i olakšalo put do konačnog cilja. Zato mi je posebno drago što smo dobili i slatki podsjetnik na te dane ponosa – istaknuo je župan Pauk.

Tvrđava svetog Nikole spomenik je kulturne baštine koji se nalazi u zaštićenom području prirode, značajnom krajobrazu Kanal – Luka kojim upravlja Javna ustanova Priroda ŠKŽ-a na čelu s ravnateljicom Anitom Babačić Ajduk.

ukupno dodijeljeno 1,75 milijardi kuna Pavić: 4,27 milijuna kuna za razvoj Šibensko-kninske županije

– Kanal i tvrđava nisu samo turističke atrakcije, brojači posjeta i krasni motivi za razglednice. To je neprocjenjivo baštinsko blago koje smo dobili u naslijeđe i za koje odgovaramo budućim generacijama. Velika je to čast, ali i golema odgovornost. To su simboli Šibenika. Dio našeg identiteta i naših sjećanja. Baš kao katedrala svetog Jakova, slapovi Krke. Već duže vrijeme razmišljamo što je dovoljno veliko i snažno da se izradi i prezentira kao prvi službeni suvenir Tvrđave svetog Nikole. Ideja da izradu ekskluzivnog suvenira povjerimo našoj najstarijoj i najvećoj tvornici čokolade – simbolu kvalitete i našeg sretnog djetinjstva savršen je dodatak našoj priči – dodala je Babačić Ajduk.

Djelo vrhunskih majstorica

Kraš, prehrambena industrija utemeljena je 1911. u Zagrebu, ususret 110. obljetnici rada, pokreće projekt „Hrvatska baština“ kojim povezuje nacionalnu baštinu s vlastitom tradicijom i majstorskim kreacijama svojih stručnjaka.

Treći proizvod iz serije „Hrvatska baština“, raskošnu bijelu čokoladu Tvrđava svetog Nikole, otkrio je Slavko Ledić, predsjednik uprave Kraša.

projekt ‘Turistička valorizacija kanala sv. Ante – 2.faza’ Znanstvenici istražili čitavo područje estuarija rijeke Krke

– Hrvatska baština u čokoladi Kraševa je oda hrvatskoj tradiciji i bogatoj kulturi s kojom smo duboko povezani. Svaki naš proizvod iz ovog projekta malo je umjetničko djelo vrhunskih majstorica Kraša. Šibenik je dobio jedinstven i reprezentativan čokoladni suvenir u kolekciji u kojoj su još i Dioklecijanova palača iz Splita i Orlando iz Dubrovnika – kazao je Ledić.