Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Vrgorac

Predstavljen Solar City, fotonaponski sustav za napajanje vodoopskrbnih postrojenja

1/2
Foto: Grad Vrgorac
Vrgorac, čiji vodoopskrbni sustav pokriva područje grada, općinu Pojezerje te dio područja grada Ploča, prvi je grad u Hrvatskoj koji je predstavio mogućnost korištenja energije Sunca u vodoopskrbi

U poduzetničkom centru u Vrgorcu predstavljena je studija ugradnje fotonaponskog sustava na vodoopskrbni sustav toga grada, a postavljanje solara na sve vodoopskrbne objekte, kako je rečeno, vrijedno je više od osam milijuna kuna.

Neriješeni imovinsko pravni odnosi Promet kroz Vrgorac ostaje zatvoren cijelu turističku sezonu

Prema predstavljenoj studiji, energija Sunca zamijenila bi električnu energiju za koju se u Vrgorcu na godinu izdvaja oko dva milijuna kuna za više od 50 električnih crpki vodovodnog sustava.

Studiju isplativosti predstavili su njezin izrađivač, direktor tvrtke Rita Solar doc. dr. Ivan Marasović i direktor javnog isporučitelja vodnih usluga Komunalno Vrgorac Miljenko Polić.

Zbog stalnog poskupljivanja električne energije, javni isporučitelj vodnih usluga u Vrgorcu i na okolnom području Komunalno d.o.o. odlučio je potražiti nova rješenja kako bi se smanjio ukupni trošak vodoopskrbnog sustava, zbog čega bi se smanjila i cijena vode za krajnje korisnike, istaknuo je u pozivu na predstavljanje gradonačelnik Ante Pranić.

Vrgoračke jagode Vrgorac kreira vlastitu oznaku kvalitete svojih poljoprivrednih proizvoda Znat će se koja jagoda je vrgoračka, a koja nije

Postavljanje fotonaponskih sustava na sve vodoopskrbne objekte vrijedno je 8,075 milijuna. Riječ je o ulaganju u izgradnju fotonaponskih sustava, povrat uloženog može se očekivati za devet godina bez potpora ili subvencija, a u slučaju potpore od 40 posto vrijeme povrata uloženog bitno se skraćuje i ono je oko pet godina.

Vrgorac, čiji vodoopskrbni sustav pokriva područje grada, općinu Pojezerje te dio područja grada Ploča, prvi je grad u Hrvatskoj koji je predstavio mogućnost korištenja energije Sunca u vodoopskrbi.