Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Vrgorac kreira vlastitu oznaku kvalitete svojih poljoprivrednih proizvoda

Znat će se koja jagoda je vrgoračka, a koja nije

Vrgoračke jagode
1/7
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Želimo jasno definirati sustavom vlastite oznake kvalitete koji proizvođači zadovoljavaju propisane norme, a koji koriste naziv vrgoračkog proizvoda iako nemaju nikakve poveznice s Vrgorcem, istaknuo je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić

Ubuduće ne bi trebalo biti dvojbe koja jagoda je vrgoračka jagoda, a koja se lažno time diči. Naime, Grad Vrgorac popisao je ugovor s tvrtkom Agrarno Savjetovanje d.o.o. u vrijednosti od 120.000 kn za kreiranje jedinstvene oznake kvalitete vrgorskih poljoprivrednih proizvoda. Za cijelo ruralno područje Vrgorca kreirat će se jedinstvena oznaka kvalitete koja će služiti za označavanje, isticanje, promociju i prodaju visokokvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda područja Vrgorca.

Vrgoračke jagode Osnivanje udruge Zaštita "Vrgoračke jagode" od konkurencije

- Početkom ove godine krenuli smo s poticanjem udruženja naših poljoprivrednika. Trenutačno na području Grada Vrgorca djeluju četiri poljoprivredne udruge koje okupljaju više od 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz sektora vinarstva, vinogradarstva, pčelarstva, voćarstva i povrtlarstva. Na današnjem konkurentskom tržištu komunikacija i brendiranje proizvoda postaje sve važniji čimbenik uspješnog poslovanja. Kad se radi o tradicijskim proizvodima naglasak je na umrežavanju ponude, stvaranju zajedničkih oznaka te zajedničkim promocijskim aktivnostima – ističe gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić. 

Osnovna ideja ovog projekta je kreiranje vlastite oznake kvalitete vrgorskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. 

- Također je bitna diferencijacija područja Vrgorca i njegovih proizvoda od konkurencije, podizanje i zadržavanje kvalitete tih proizvoda, stvaranje sustava poticanja prodaje tih proizvoda. Želimo kreirati jedinstveno pakiranje za poljoprivredno-prehrambene proizvode, izraditi modele upravljanja oznakom kvalitete i plan jedinstvene promocije svih proizvoda – kaže Pranić.

Poduzetnički centar u Vrgorcu u zgradi stare općine Otvoren novouređeni poduzetnički centar u Vrgorcu

Vlasnik oznake je Grad Vrgorac te ujedno i upravlja njome tj. određuje popis proizvoda koji se štite oznakom u suradnji s poljoprivrednim udrugama i radnom skupinom, donosi odluku o dodjeli i oduzimanju prava korištenja oznake, zaključuje ugovore o pravu korištenja oznake, provodi njenu promociju kao i druge poslove.

- Na temelju ispunjenja internih pravilnika i potpisom ugovora proizvođači će steći pravo na korištenje oznake. Oznaka će se moći koristiti samo za proizvode i količine navedene u odluci. Konkretno, na primjeru jagoda s područja Grada Vrgorca, želimo jasno definirati sustavom vlastite oznake kvalitete koji proizvođači zadovoljavaju propisane norme, a koji koriste naziv vrgoračkog proizvoda iako nemaju nikakve poveznice s Vrgorcem – zaključuje Pranić.

Ante Pranić Od Ministarstva Vrgorcu 5,6 milijuna kuna za vrtić “Pčelicino novo ruho”