Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
POŽEGA PAMETNI GRAD

Predstavljena aplikacija koja omogućuje uvid u državno poljoprivredno zemljište

1/2
Foto: Grad Požega
Glavna prednost ovoga sustava jest to što građani u svakom trenutku mogu vidjeti ono što ih zanima

U požeškoj Gradskoj vijećnici predstavljena je webGIS aplikacija Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Požege.

3D-3LJ Trilj dobio svoju aplikaciju: Namijenjena je domaćim i inozemnim posjetiteljima

Izrada i objava ove aplikacije još je jedna u nizu aktivnosti u smjeru koncepta SmartCity, odnosno postupnog pretvaranja Požege u pametni grad. O važnosti digitalizacije i modernizacije sustava javne uprave na konferenciji za novinare govorili su gradonačelnik Požege Darko Puljašić i viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove Josip Lisjak.

Prvi u Hrvatskoj

– U 2018. godini, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, donesen je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Naknadno je radi veće transparentnosti i lakšeg pristupa informacijama Grad Požega izradio webGIS preglednik ovog programa, koji je objavljen na službenim gradskim web-stranicama. Tako svatko može izvršiti uvid u poljoprivredna zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Požege, a koja su uvrštena u Program raspolaganja. Prvi smo u Hrvatskoj s ovakvim sustavom koji je nastao zahvaljujući djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Foto: Grad Požega

Spomenimo da je webGIS distribuirani geoinformacijski sustav koji koristi internetsku tehnologiju za komunikaciju između pojedinih komponenti sustava. Danas možemo pronaći veliki broj webGIS aplikacija koje su napravljene za razne svrhe, od samog pregledavanja prostornih podataka do specijaliziranih aplikacija koje omogućuju kompleksne prostorne analize.

– Preglednik je dizajniran tako da bude vrlo jednostavan, korisnički je orijentiran s intuitivnim sučeljem. Sastoji se od glavnog panela, odnosno karte gdje je moguće pregledati sva zemljišta i gdje su svi podaci georeferencirani u službenom koordinatnom sustavu. Osnovni atributi koji su u bazi su broj čestice, katastarska općina, njezina površina i najvažniji podatak, a to je predviđeni oblik raspolaganja, radi li se o zakupu, prodaji, povratu itd. Tu su i panel-dokumenti kojima se mogu preuzeti svi bitni dokumenti, od uputa o radu aplikacije, do tabličnih podataka – pojasnio je Lisjak.

Grad se uključio u globalnu ekološku kampanju “Zelena čistka” Marljivi požeški volonteri čistili otpad i uređivali gradske zelene površine

Dodao je da je glavna prednost ovoga sustava to što građani u svakom trenutku mogu vidjeti ono što ih zanima, a važno je naglasiti i da je riječ o aplikaciji koja je u potpunosti nastala u Gradu Požegi.

Oruđe “pametne karte”

Sustav GIS sposoban je za integriranje, spremanje, uređivanje, analiziranje i prikazivanje geografskih informacija.

U općenitijem smislu, GIS je oruđe “pametne karte” koje dopušta korisnicima stvaranje interaktivnih upitnika, analiziranje prostornih informacija i uređivanje podataka.