Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Grad se uključio u globalnu ekološku kampanju “Zelena čistka”

Marljivi požeški volonteri čistili otpad i uređivali gradske zelene površine

1/16
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Požežani su se pridružili globalnoj akciji pod naslovom “Let’s do it!” (“Učinimo to!”) i očistili SRC, nasip Orljave, zvečevački park, potok Vučjak, park Pod gradom...

Akcijom uređenja okoliša i čišćenja otpada na gradskom području Požežani su još jednom dali svoj doprinos kampanji “Zelena čistka”. Na više lokacija u gradu i okolici u čišćenju su sudjelovali djelatnici Grada Požege, Komunalca, pripadnici požeške Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva, djelatnici Hrvatskih šuma, Gradskog muzeja, Gradske knjižnice i čitaonice, gradske Turističke zajednice, Javne ustanove Sportski objekti Požega te učenici i nastavnici gradskih osnovnih škola Antuna Kanižlića, Julija Kempfa, Dobriše Cesarića i Obrtničke škole.

Gradonačelnik Puljašić na Danu hrvatskih branitelja Nemojmo dopustiti da našu hrabru povijest pišu drugi

Grad osigurao kontejnere

Svi sudionici akcije prije polaska na teren okupili su se na parkiralištu iza gradske kuće gdje ih je pozdravio zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.

– Grad nije samo prostor, grad činite svi vi dobri ljudi koji ga želite učiniti što ljepšim i što boljim. Danas svjedočimo jednoj plemenitoj akciji i aktivnosti koja je upravo to. Znam da je naš grad po pitanju komunalne higijene iznad nekih drugih sredina, ali isto tako uvijek se može učiniti više i učiniti ga ljepšim i na tome vam danas hvala. Akcija ima slogan Let’s do it, pa recimo to na hrvatskom: Učinimo to! – rekao je Troha. Hrvatska je dio globalne priče i ovoj akciji prdružila se upravo putem Zelene čistke, kako bi aktivnim pristupom rješevanju problema pridonijeli čišćem svijetu. Grad Požega također je prepoznao važnost ove kampanje kao važnog koraka u promjeni odnosa građana prema primarnom odlaganju otpada i saniranju postojećih divljih odlagališta.

Odgovorno gospodarenje otpadom uz racionalizaciju troškova i edukaciju korisnika Započeli radovi na gradnji novog poslovnog kruga požeškog Komunalca

Požeški volonteri vrijedno su i marljivo radili na uređivanju gradskih zelenih površina. Među ostalim, čistio se Sportsko-rekreacijski centar, korito i nasip rijeke Orljave, zvečevački park, potok Vučjak, park Pod gradom… Grad je osigurao uključivanje komunalne službe u nabavu kontejnera za sakupljanje otpada, odvoz sakupljenog otpada na odlagalište otpada, kao i nabavu potrebnog ručnog alata i opreme za sudionike akcije – rukavice, vreće za smeće i ostalo.

Svijest o okolišu

– Podupiranjem kampanje nastojimo pridonijeti podizanju svijesti građana i omogućiti njihovo aktivno uključivanje u rješavanje problema vezanih uz očuvanje okoliša i prirode, ali i stvoriti dodatan iskorak koji će pridonijeti kvalitetnijem dijalogu s građanima – naglasila je koordinacija akcije Mirna Šimunović.

Pet desetljeća požeškog festivala dostojno je obilježeno posebnim izdanjem Jubilarni 50. Aurea fest s bogatim programom ostavio posjetitelje bez daha

Zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada “Zelena čistka” najveći je ekološki volonterski projekt i najveća ekološka kampanja u Hrvatskoj, koja se provodi već osmu godinu zaredom. Samo lani u akciji je sudjelovalo više od 50 tisuća volontera, a prikupljeno je 3219 tona otpada.