Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Pet desetljeća požeškog festivala dostojno je obilježeno posebnim izdanjem

Jubilarni 50. Aurea fest s bogatim programom ostavio posjetitelje bez daha

1/27
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Aurea fest vrhunski je spoj tradicionalnog i urbanog koji već pola stoljeća nudi jedinstvenu glazbenu, zabavnu i gastronomsku priču

Pregršt dobre glazbe, zabave i uživanja za sve generacije donio je požeški festival svih festivala, Aurea fest, koji je ove godine proslavio veliku, 50. obljetnicu. Požega je festivalski grad od 1969., što je dostojno obilježeno posebnim izdanjem.

Izložba u Gradskom muzeju Emotivni podsjetnik na prvi požeški festival

Mnogobrojni posjetitelji uživali su u bogatstvu folklorne tradicije, plesa i običaja, ali isto tako i u elektroničkoj i popularnoj glazbi, hip-hopu, modi i nakitu. U gradu malih trgova i srednjovjekovnih uličica goste su dočekala mnoga iznenađenja poput uličnih svirača, žonglera, performera, fišijade i drugih, a zabavljala su ih neka od najpoznatijih imena hrvatske estrade. Veselo je bilo već na samom otvaranju. Na izboru za najgizdaviju Šokicu pobjedu je odnijela Matea Lakušić, čkanica KUD-a Lovor iz Trnjana.

Psihomodo pop i Let 3

– Meni to znači jako puno. Već 20 godina sam u folkloru i zaista za to živim. To je nagrada za sav uloženi trud i ljubav prema folkloru – rekla je Matea, koja je za tu prigodu odjenula narodnu nošnje svoje prabake staru 120 godina.

Peti Aurea jazz fest, uz Big Band Požega, predstavio je poznate mlade hrvatske glazbenike Marka Kutlića, Juru Brkljaču, Brunu Oberan, Nelu Đinđić, Neru Mamić, a najveći pljesak publike dobila je sjajna Renata Sabljak.

Ljetna škola znanosti Mladi znanstvenici okupili se u Požegi

Na Aurea festu popularne glazbe prvi je put izvedeno 20 novih pjesama. Dobro raspoloženi Požežani i njihovi gosti pljeskali su sjajnom Igoru Delaču, Dominiku Blaževcu, Antoneli Doko, Kim Verson, Marku Kutliću, Lei Mijatović, klapi Cambi, Gazdama, Fluentesima... Njihove su skladbe upravo s požeške pozornice krenule u avanturu prikupljanja naklonosti slušatelja. Rock’n’roll ikone Psihomodo pop i Let 3 na svojim su koncertima atmosferu podizali do usijanja. Za one najupornije, u noćnim satima na Aurea festu elektroničke glazbe u Platinum IN-u, predstavila se odlična DJ-ica Marina Karamarko.

Dvadeset novih skladbi izvedeno je i na tradicionalnom festivalu tamburaške glazbe Zlatne žice Slavonije, na kojemu je nagrada bisernica za “najslavonskiji” tekst dodijeljena Mariju Vestiću za pjesmu “Odlazim”.

Požega je ove godine bila na ruti 23. svjetskog susreta spačeka Spačeki zašarenili Trg svetoga Trojstva i privukli Požežane

Najveće glazbene uspješnice

Sve je završeno retrospektivnom večeri i koncertom legendarnog Krunoslava Kiće Slabinca.

– Dio bogatog programa posvetili smo upravo 50. godišnjici, od retrospektivne izložbe koju smo pripremili u suradnji s Gradskim muzejom do retrospektive najvećih glazbenih uspješnica festivala u proteklih 50 godina – rekao je direktor festivala Ivan Bunjevac. Nekada Muzički festival Slavonije, potom Zlatne žice Slavonije i danas Aurea fest vrhunski je spoj tradicionalnog i urbanog koji već pola stoljeća u Požegi nudi jedinstvenu glazbenu, zabavnu i gastronomsku priču.

– Požeški festival rastao je, razvijao se i mijenjao u festival koji sada ima svoju budućnost. Pobrinuli smo se kako bi postao drukčiji i poseban, a opet i dalje prepoznatljiv, ponajprije po predstavljanju bogatstva Slavonije kroz glazbu te enološku i gastronomsku ponudu. Naravno, tu je i onaj drugi dio ove dobre priče, a to je urbani duh koji Požega oduvijek njeguje – poručio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Festival je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Otvorena Ljetna škola znanosti Srednjoškolci iz cijelog svijeta razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima