Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Ljetna škola znanosti

Mladi znanstvenici okupili se u Požegi

Foto: Grad Požega
Ovdje sam vidio nekoliko iznimnih projekta, spomenut ću samo jedan – da se u proizvodnji više ne obavljaju ispitivanja na životinjama, već da to radi računalo – doista sam zadivljen, rekao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić

U organizaciji Društva za edukaciju bez okvira iz Zagreba i ove godine u Gimnaziji u Požegi održava se Ljetna škola znanosti koja traje do 18. kolovoza. Ljetna škola znanosti međunarodni je znanstveno-istraživački program za učenike srednjih škola koji već šesnaestu godinu zaredom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta. Tajnik Društva EVO, Požežanin Sebastijan Dumančić rekao je kako ove godine imaju polaznike iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Njemačke, Italije sve do Kanade.

Radovi na uređenju idu po planu Stara knjižnica uskoro u novom ruhu

– Sudionici provode istraživanja iz različitih područja znanosti od umjetne inteligencije, neuroznanosti, kemije, biologije do robotike – rekao je Dumančić.

Školu je posjetio i gradonačelnik Požege Darko Puljašić koji se zahvalio organizatorima što su u Ljetnu školu doveli gotovo cijelu Europu i šire.

– Ovdje sam vidio nekoliko iznimnih projekta, spomenut ću samo jedan – da se u proizvodnji više ne obavljaju ispitivanja na životinjama, već da to radi računalo – doista sam zadivljen. Nadam se da se vidimo i dogodine, a svakako ću se angažirati kako bi među sudionicima bilo bar od 15 do 20 posto požeških srednjoškolaca jer u svojem gradu, na svojem pragu, imaju prekrasnu priču i nisam zadovoljan što ove godine ne sudjeluje nitko iz Požege – rekao je Puljašić.

Čuvaju okoliš Električni bicikli za zaposlenike Grada i turiste Otvorena Ljetna škola znanosti Srednjoškolci iz cijelog svijeta razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima