Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Otvorena Ljetna škola znanosti

Srednjoškolci iz cijelog svijeta razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima

Foto: Gimnazija Požega
Ove će se godine polaznici Ljetne škole imati priliku upoznati s trenutačnim dostignućima umjetne inteligencije i neuroznanosti, izraditi vlastiti helikopter te istražiti što nam evolucija može otkriti o psihologiji

Društvo za edukaciju bez okvira (EVO) iz Zagreba sedmi put u požeškoj Gimnaziji organizira Ljetnu školu znanosti, piše portal slavonski.hr. Posjetitelji se sve do 18. kolovoza mogu upoznati s istraživačkim projektima te radionicama koje su pripremljene isključivo za požeške srednjoškolce.

Projekt vrijedan više od 20 milijuna kuna Energetska obnova zgrade požeške Opće bolnice

Dolaze i stručnjaci s Oxforda

– Riječ je o međunarodnom znanstveno-istraživačkom programu za učenike srednjih škola koji već šesnaestu godinu zaredom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta, pružajući im jedinstvenu priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima – objasnio je tajnik društva EVO dr. sc. Sebastijan Dumančić za slavonski.hr.

Uz dnevni, škola ove godine nudi i bogat večernji program sa zanimljivim predavanjima. Tako će sudionici, među ostalim, imati prilike poslušati predavanja vodećih svjetskih znanstvenika s prestižnih znanstvenih institucija poput sveučilišta Cambridge i Oxford, švicarskog ETH u Zürichu te mnogih drugih.

Završena tradicionalna ljetna škola plivanja Na gradskim bazenima ove godine 
proplivalo više od 400 malih Požežana

Ljetna škola znanosti u Požegi u samo nekoliko godina rada dala je vrijedne rezultate i obuhvatila više od 400 srednjoškolaca iz više od 20 zemalja. Polaznicima je posebno uzbudljivo to što imaju jedinstvenu priliku raditi na izazovnim projektima rame uz rame s priznatim znanstvenicima i stručnjacima. Tako će se ove godine polaznici Ljetne škole imati priliku upoznati s trenutačnim dostignućima umjetne inteligencije i neuroznanosti, izraditi vlastiti helikopter te istražiti što nam evolucija može otkriti o psihologiji. Osim toga, moći će sudjelovati u simuliranom procesu znanstvenog istraživanja, od izrade eksperimenata do prezentacija rješenja. U programu mogu sudjelovati i ostali građani.

Suradnja dviju knjižnica Riječanima otvorena izložba “Knjiga svaki dan”

Moraju pisati radove

– Svi polaznici moraju na kraju projekta napisati znanstvene članke o tome što su radili, a onda te rezultate prezentirati baš kako to rade i pravi znanstvenici. Uvjereni smo da i ostali građani prepoznaju vrijednost ovog programa te se nadamo da ćemo ih imati priliku ugostiti u velikom broju na Ljetnoj školi znanosti – naglasio je Dumančić.

U Münchenu predstavljena Zlatna dolina kao turistička destinacija Priča o Požegi, njezinim ljepotama, manifestacijama, običajima, hrani, vinu i ljudima oduševila Bavarce