Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
međimurska županija

Predstavljena mlada vina po uzoru na svjetske vinske regije

Projekt "Mlado Međimurje" pokrenuli su, napominju, prije nekoliko godina mladi međimurski vinari koji su, prvi u Hrvatskoj, odlučili kupcima ponuditi mlada vina
1/2
Foto: Međimurska županija
Projekt "Mlado Međimurje" pokrenuli su prije nekoliko godina vinari koji su prvi u Hrvatskoj odlučili ponuditi mlada vina, nekoliko mjeseci nakon berbe

Vina s etiketom "Mlado" očarat će vas svojom nježnom notom, živahnošću i neodoljivim šarmom, kažu vinari okupljeni u udrugu Hortus Croatie koji su se predstavili u dvorani Mesapa u Nedelišću na Festivalu mladog vina "Mlado Međimurje", u organizaciji Međimurskog sajma poduzetništva i u suradnji s članovima društva vinogradara i vinara Međimurske županije. Ujedno su najavljeni sjajni rezultati nove berbe grožđa u tom kraju.

Tri mjeseca nakon berbe

– Manifestaciji su nazočili brojni gosti, ali i ljubitelji međimurskog vina, a posjetitelji su mogli kušati vina ovogodišnje berbe, odnosno mlado vino – kažu u Međimurskoj županiji. Izlagače i sudionike manifestacije kojom se promoviraju vrhunska vina, koja se održava ususret Martinju, posjetio je i župan Međimurske županije Matija Posavec. Projekt "Mlado Međimurje" pokrenuli su, napominju, prije nekoliko godina mladi međimurski vinari koji su, prvi u Hrvatskoj, odlučili kupcima ponuditi mlada vina.

– Na taj su se način pridružili svjetskim vinskim regijama, posebice onima u Austriji i Francuskoj gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe. Specifičnost ovog projekta su i sami autori vina koji su redom mladi i ambiciozni pripadnici druge generacije vinara koji uspješno nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina - pojašnjavaju.

Mlada vina predstavile su vinarije Cmrečnjak, Štampar, Dvanajščak-Kozol, Knehtl-Medenjak, Kunčić, Preiner, Jakopić, Horvat, Kocijan i Vina Banfi. Međimurje je zaštitilo sortu pušipel. I to se mlado vino iz međimurskog gorja, laganog okusa, žutozelene boje s mirisom jabuka i citrusa, moglo kušati u Nedelišću.

– Pušipel, tradicionalna sorta vina Međimurja, koja je desetljetnim ustrajnim radom međimurskih vinara okupljenih u udruzi Hortus Croatie i Međimurske županije postala poznato i internacionalno nagrađivano vino s nekoliko Decantera, najprestižnijom vinskom nagradom – kažu u Županiji.

Mlada vina su dostupna u vinotekama i kod distributera vina širom Hrvatske, a mogu se naći u brojnim restoranima i barovima. Članovi Društva vinograda i vinara Međimurske županije Hortus Croatie prošle su godine obilježili 30 godina. Tadašnji predsjednik David Štampar podsjetio je na početak rada 1992. i na brojne projekte u ta tri desetljeća. Jedan je i festival Urbanovo.

Prvo takvo društvo

Društvo vinogradara i vinara Međimurja iz Štrigove bilo je prvo takvo društvo u Hrvatskoj, a nastalo je na temelju vizije vinara Franje Lovreca koji je postao i prvim predsjednik. U suradnji s dr. Zvonimirom Bartolićem, tadašnjim predsjednikom Ogranka Matice hrvatske Čakovec, osmislio i ime udruge Hortus Croatiae, ili u prijevodu Hrvatski cvjetnjak. Danas je predsjednik Robert Horvat, a od ljeta udruga ima i prvu direktoricu, Marinu Srša iz Svetog Urbana, koja je radila u Podrumu Štrigova i u vinariji Cmrečnjak.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da je revitalizacija bivših vojnih objekata primjer dobre prakse ne samo na nacionalnoj već i na europskoj razini VELEUČILIŠTE Projekt LORI za odgoj u STEM-u vrijedan tri milijuna eura Dejan Buvač Priznanje Odlikovanje Dejanu Buvaču za kulturu Jubilej Dixieland bandu županijska Povelja