Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Okrugli stol

Predstavljene 34 mjere fiskalne decentralizacije

Foto: pszupanija.hr
Na okruglom stolu u ime Požeško-slavonske županije sudjelovao je župan Alojz Tomašević

U Uredu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović održan je drugi okrugli stol na temu fiskalne decentralizacije i regionalnog razvoja RH na kojem je predsjednica predstavila prijedlog mjera za daljnju fiskalnu decentralizaciju i područni (regionalni) razvoj.

Uvođenje novih tehnologija kako bi mladi imali dobre uvjete Županija ulaže u školstvo i prati trendove: sve osnovne škole dobile pametne ploče

Na okruglom stolu ispred Požeško-slavonske županije sudjelovao je župan Alojz Tomašević.

Predložene mjere, odnosno 34 konkretne preporuke, rezultat su rada radne skupine za izradu smjernica za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj RH, koju je predsjednica osnovala u ožujku ove godine. Članovi radne skupine su predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava te predstavnici akademske zajednice i stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj.

Predsjednica je kazala da joj cilj nije bio ponuditi općenite (načelne) mjere, već ponuditi skup konkretnih preporuka koje na operativnoj razini predlažu precizne korake za unapređenje sustava.

Cikloturizam Požeška županija dobila 10 odmorišta za bicikliste

Predložene mjere moguće je, praktički, odmah usvojiti i implementirati, a njihov bi učinak bio osjetan već u kratkom roku. Istaknula je da je konačna svrha predstavljenih preporuka jačanje razvojnih potencijala, društvena kohezija, veća kompaktnost upravljanja razvojem i ukupno snaženje društva i države za suočavanje s izazovima i ugrozama. Izrazila je uvjerenje da će preporuke naići na plodno tlo i kako će barem dio njih vrlo brzo biti usvojen s ciljem jačanja županija, gradova i općina.