Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U požeškoj Gospodarskoj komori

Predstavljene mjere za očuvanje radnih mjesta

Foto: pozega.hr
Mjere su predstavili ministar rada Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar predstavili su u prostoru Hrvatske gospodarske komore u Požegi nove Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta skraćivanjem radnog vremena te novosti u provedbi ostalih mjera aktivne politike zapošljavanja.

Izložba u muzeju Likovni radovi i fotografije koje svjedoče o vremenu

Kako su objasnili, mjera skraćivanja radnog vremena namijenjena je očuvanju radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom došlo do privremenog smanjenja opsega posla, a trajat će do kraja ove godine. Ciljana skupina su poslodavci koji zapošljavaju 10 i više radnika.

– Mjera je primjenjiva gotovo u svim sektorima, odnosno privrednim granama u Hrvatskoj. Država će pokrivati trošak rada između 10 i 50 posto neproduktivnog rada, dakle maksimalno po radnom mjestu do 2000 kuna mjesečno. Osim toga, oformili smo cijeli set potpora za one koji žele očuvati ili otvoriti radna mjesta – objasnio je Aladrović.

Tradicionalna požeška Kulenijada slavi vrijedan jubilej Manifestacija koja 40 godina promovira kulen kao autohtonu slavonsku deliciju

Više o mjerama i aktivnostima koje se provode putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govorio je njegov ravnatelj Ante Lončar.

– Za mjere samozapošljavanja zahtjev se podnosi Područnom uredu Zavoda za zapošljavanje, a zahtjev za mjeru potpora očuvanja radnih mjesta – skraćivanje radnog vremena podnosi se isključivo online – naglasio je Lončar.