Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija 15 pregleda
Hrvatska zajednica županija

Predstavnici ministarstava sa županima o aktualnim temama

Hrvatska zajednica županija
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Na kolegiju će biti donesena odluka o održavanju Izborne skupštine Hrvatske zajednice županija

U Hrvatskoj zajednici županija će se u srijedu, 4. listopada održati treći po redu kolegij župana. Među brojnim točkama dnevnog reda tako će se naći rasprava oko Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, razmatranje pojedinih prijedloga oko reorganizacije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i razmatranje prijedloga Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom.

Kako bi župani konstruktivno raspravili o navedenim točkama, na kolegiju će sudjelovati ministar državne imovine Goran Marić, u ime Ministarstva uprave državni tajnik Darko Nekić i načelnica Sektora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Anita Markić te predstavnik Ministarstva financija.

Osim navedenih, na kolegiju će biti donesena odluka o održavanju Izborne skupštine Hrvatske zajednice županija. Također, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk dati će informacije o sudjelovanju na VI. Forumu hrvatskih i poljskih regija. Forum se održava od 11. do 14. listopada u poljskom gradu Torunu.

Dosad su se na forumu otvorile teme od interesa za regionalne samouprave poput financiranja razvojne politike, razmjene iskustva povlačenja sredstava iz europskih fondova, reguliranju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uloge regionalne samouprave kao pokretača razvoja malog i srednjeg poduzetništva, integriranog specijaliziranja regija, održivog regionalnog razvoja, itd. Hrvatska zajednica županija ovaj događaj organizira sa Savezom vojvodstava Republike Poljske, a pokrovitelji ovogodišnjeg foruma su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatska gospodarska komora.

Iz područja međunarodnog djelovanja Hrvatske zajednice županija, na kolegiju će dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podnijeti Izvješće o djelovanju članova Hrvatske zajednice županija u Odboru regija te će biti donesena odluka o Imenovanju predstavnika Hrvatske zajednice županija u Politički odbor Vijeća europskih odbora i regija CEMR-a, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.