Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Davor Pavić idejni je inicijator predstave i glavni urednik stripa

Predstavom 'E, moj Jere' i stripom 'Sv. Jere' obilježen Dan županije

storyeditor/2024-09-26/PXL_250924_121224798.jpg
1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL NA PREMIJERI je uz župana Blaženka Bobana i pročelnika Davora Pavića bila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Splitsko-dalmatinska županija pokrovitelj je kazališne predstave u splitskom Gradskom kazalištu mladih i strip albuma tiskanog povodom blagdana svetog Jeronima i Dana Splitsko-dalmatinske županije

Ovogodišnji blagdan svetog Jeronima, Dan Splitsko-dalmatinske županije, obilježava se ne samo uobičajenom svečanom sjednicom Skupštine Splitsko-dalmatinske županije i dodjelom nagrada već i dvama značajnim kulturnim događajima kojima je pokrovitelj Županija.

Tako je u Gradskom kazalištu mladih kazališna sezona otvorena dramskim komadom "E, moj Jere" autora i redatelja Siniše Novkovića.

– To je predstava koja progovara o identitetu u jednoj zajednici, o obitelji i složenim obiteljskim odnosima. Ima u njoj ozbiljnih obiteljskih tema, financijskih, vezanih za diobu imovine, koje će, mislim, mnoge obitelji prepoznati. Ima i neočekivanih obrata, a kroz cijelu priču provlači se naš sveti Jeronim – kaže Novković, koji je posebno zahvalio Županiji koja financira predstavu, odnosno pročelniku Davoru Paviću na čiji je poticaj nastala.

"Kultura za sve"

U predstavi nastupaju glumci Matija Grabić, Nada Kovačević, Ana Gruica Uglešić, Denis Tomić, Maro Drobnić i "povratnik" u ansambl, popularni Filip Radoš.

Davor Pavić u ime Županije najavljuje da će se predstava izvoditi u raznim mjestima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Županija ulaže velika sredstva u "kulturu za sve" jer želimo kulturu približiti svim njenim stanovnicima, ne samo u Splitu već i u Zagori i na otocima. Predstava "E, moj Jere" ušla je u program obilježavanja Dana županije i veseli me da su dvije-tri izvedbe unaprijed rasprodane. Kako sam od početka uključen u stvaranje predstave, bio sam na probama, impresioniran sam s kolikim žarom glumački ansambl sudjeluje u projektu. Nekoliko je impresivnih nadnaravnih scena, nadam se da će predstava naći put do srca gledatelja – kaže pročelnik Pavić.

NOVA SEZONA u Gradskom kazalištu mladih Split otvorena je premijerom predstave "E, moj Jere"
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL NOVA SEZONA u Gradskom kazalištu mladih Split otvorena je premijerom predstave "E, moj Jere"

Ravnatelj GKM-a Ivo Perkušić kazao je da se vesele izvođenju predstave izvan Splita, u sredinama koje nemaju kazalište.

U sklopu proslave Dana županije u subotu je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održana promocija strip-albuma "Sveti Jere", čiji je glavni urednik Davor Pavić, a autori Milko Peko i Vladimir Davidenko.

– Siguran sam da će naši mladi vrlo rado čitati i ovaj strip o svetom Jeri. Struka i javnost pozvani su dati umjetničku ocjenu ovoga stripa, a osobno želim pohvaliti autore i zahvaliti im što su se odazvali pozivu za stvaranje ovog izuzetnog djela. Želja nam je da se ovo, mogu slobodno reći, umjetničko djelo autora Milka Peke i Vladimira Davidenka nađe u svakoj obitelji, ne samo na području Splitsko-dalmatinske županije nego i cijele Hrvatske – rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Glavni urednik stripa dr. sc. Davor Pavić podsjeća na to kako je Županija došla na ideju da putem još jednog medija približi svetoga Jeronima što širem krugu ljudi.

Knjiga i likovna kolonija

– Nakon što smo realizirali knjigu o životu svetoga Jeronima, zatim organizirali likovnu koloniju s našim renomiranim dalmatinskim umjetnicima te potom postavili dvije izložbe u Splitu i Zagrebu, razmišljao sam o daljnjem načinu kako da dotaknemo što veći broj ljudi životom svetog Jeronima. Tada mi se rodila –ideja o modernom stripu o svetom Jeri, kako ga mi odmilja nazivamo u Dalmaciji. Jer strip je namijenjen onima koji vole razmišljati izvan i iznad granica stereotipa – smatra Pavić.

Scenarist stripa Milko Peko ističe da je vrlo rado prihvatio rad na ovom stripu.

– Kad me Davidenko nazvao i pitao hoćemo li raditi strip o jednom od najznamenitijih Dalmatinaca u povijesti, o svetom Jeronimu, nisam dvojio ni trena. Mimo one uvriježene mudrosti, kojom se koriste pametni i razumni, i koja sugerira da razmisliš pa odlučiš, ja sam poslušao srce i gotovo odmah prihvatio. Naravno da sam se poslije zapitao kako ću ja to, i to ne zbog brige o povijesnim činjenicama i razdoblju, nego zbog posve drugih činjenica i razloga. Davidenko i ja dajemo vam na uvid ovu strip-priču o Jeri Dalmatincu, koji je kao takav časno hodao svojim vremenom, ostavivši nam svoje misli, snove, želje i poruke kroz sva vremena, sve do ovog našeg. Osjećam poput dara to što sam mogao pratiti njegove tragove po zemlji – poručio je Peko.

storyeditor/2024-09-27/1727351677502.jpg U Vrbovcu održana vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Spremni i opremljeni za uspješno suočavanje s raznim opasnostima storyeditor/2024-09-27/Novi_kompleks_zgrada_1.jpeg U sklopu centra je i novi vanjski trg na kojem je i održan program Građane oduševio novouređeni Odgojno-obrazovni i kulturni centar storyeditor/2024-09-30/Dogradnja_dv_Slavuj__1_.jpg Povećavaju kapacitete Položen kamen temeljac za dogradnju vrtića Slavuj u Strmcu